Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
September 2011

Inspirerend en oogstrelend mooi:
Natuur in Nederland

Een boek om je vingers bij af te likken, dat is Natuur in Nederland. Auteur Frank Berendse neemt de lezer mee langs de voornaamste Nederlandse landschappen, van zeeklei tot heuvelland. Hij vertelt smakelijk en toegankelijk over de ontstaansgeschiedenis, wilde planten en dieren en hun onderlinge samenhang. Met de prachtige landschapsfoto's van Ruben Smit en aquarellen van Ed Hazebroek is het boek tevens een lust voor het oog. Naar buiten, is het devies!

Heel af en toe verschijnt er een boek waar je als natuurliefhebber hebberig van wordt: die gebieden wil ik bezoeken! Die planten en vogels wil ik tegenkomen! Die landschappen wil ik leren begrijpen! Dat natuurgevoel wil ik ervaren! Natuur in Nederland is zo'n boek. Het presenteert in één prachtige uitgave alles wat je wilt weten over de Nederlandse natuur: planten, dieren en landschappen, samenhang en ontstaansgeschiedenis, landgebruik en wandelmogelijkheden.

Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie, schreef dit indrukwekkende boek in de traditie van de klassieker Wilde Planten. Ook hij behandelt de natuur per landschapstype. Maar hij richt zich zowel op wilde planten en dieren, zoals op vogels, vlinders en paddenstoelen. In warme, begrijpelijke taal beschrijft hij tien Nederlandse landschappen, van de Drentse hoogvenen tot de duinen, van de Gelderse beekdalen tot de polders en van het rivierenland tot de Limburgse heuvels. Ook de steden! passeren de revue. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk: de lezer zal de wandelingen van Berendse zelf willen maken om al die natuurpracht te kunnen ontdekken.

Natuur in Nederland is prachtig geïllustreerd. Topfotograaf Ruben Smit legde de landschappen vast in al hun schoonheid. Elke foto is een verrassend kunstwerk. Ook enkele andere fotografen leverden fraai beeldmateriaal. De treffende aquarellen van Ed Hazebroek brengen de tekst tot leven. Kleurrijke kaartjes en figuren maken het boek compleet.

'Elk stukje Nederland heeft een eigen, uniek verhaal'

Berendse schetst een poëtisch beeld van de natuurpracht die ons land nog rijk is. Hij plaatst tegelijkertijd kritische kanttekeningen bij ontwikkelingen in heden en verleden die die rijkdom ondermijnen. Wie de natuur goed kent, zo redeneert hij, zal haar waarderen en beschermen. Met Natuur in Nederland hoopt hij daaraan bij te dragen. Het boek spoort aan tot zien, horen, voelen, ruiken en beleven - en ook de biijbehorende website natuurinnederland.nl met wandelingen en extra informatie lokt de lezer naar buiten.

Natuur in Nederland is een fascinerend lees- en kijkboek bedoeld voor natuurliefhebbers, studenten, beheerders en beleidsmakers.

Auteur Frank Berendse (1951) is hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan Wageningen University. Hij onderzoekt de natuurlijke dynamiek van ecosystemen en de rol van biodiversiteit.

Natuur in Nederland

Auteur: Frank Berendse Fotograaf: Ruben Smit e.a. Illustrator: Ed Hazebroek Uitgever: KNNV Uitgeverij Uitvoering: 304 pag., 22 x 28 cm, genaaid gebonden, full colour met talloze foto's en illustraties ISBN: 978 90 5011 376 2

Actieprijs: ¤ 24,95 (actie geldig t/m 31 deceember 2011)

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl