Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
86 Vragen van dhr. T. W. Schipper
(ingekomen 17 juni 2011

en antwoorden verzonden door het college op 29 september 2011)

In april 2011 werd de bewonersvereniging 'Behoudegein' opgericht, als vertegenwoordiging van de in totaal 234 huishoudens in het complex Oudegeinlaan e.o. De vereniging vertegenwoordigt 145 huishoudens in het complex. 'Behoudegein' heeft bij corporatie Portaal verzocht te worden erkend als bewonersvertegenwoordiging en als zodanig in aanmerking te komen voor (financiële) ondersteuning door Portaal.

Portaal weigert - op grond van de Overlegwet - de vereniging te erkennen als bewonersvertegenwoordiging, omdat die niet alle huishoudens vertegenwoordigt die bij het project zijn betrokken. Dit is aan het bestuur van 'Behoudegein' meegedeeld per brief van 25 mei 2011. De Overlegwet (Artikel 1 f, lid 4), stelt echter slechts de eis dat een huurdersorganisatie de huurders in staat moet stellen zich bij haar aan te sluiten, hetgeen meerdere malen is gebeurd. Hoe kom je anders aan 145 ondersteunende huishoudens?

Het bestuur van 'Behoudegein' heeft Portaal per email van 30 mei 2011 gewezen op dit feit en verzocht om herziening van haar oorspronkelijke weigering. Zonder dat op dit bezwaar van 'Behoudegein' een antwoord is gekomen, heeft Portaal per 17 juni een nieuwsbrief in het complex verspreid, waarin nog steeds het argument van de Overlegwet wordt gehanteerd om de bewonersvereniging niet te erkennen (bijlage 2).

De SP vindt dat Portaal hiermee onjuiste en misleidende informatie geeft aan de bewoners van een complex waar al jarenlang sloop/nieuwbouwplannen voor worden gemaakt, maar waaraan sinds 1984 geen groot onderhoud of woningverbetering meer is uitgevoerd. Opnieuw wordt er op deze manier onrust gezaaid onder de bewoners, die dus in ruime meerderheid vertegenwoordigd worden door 'Behoudegein'.

Onze vragen:


1. Is het college op de hoogte van bovengenoemde voorwaarden in de Overlegwet? Ja.


2. Deelt het college de mening van de SP dat Portaal de Overlegwet onjuist interpreteert met haar weigering de bewonersvereniging Behoudegein te erkennen? Het college neemt hierover geen standpunt in. De Overlegwet regelt het overleg tussen de corporatie en de huurder / huurdersorganisatie. Op grond van de wet heeft de gemeente hierin geen positie.


3. Deelt het college de mening van de SP dat de bewoners in herstructureringsgebieden recht hebben op tijdige en juiste informatie rondom de ontwikkelingen in hun complex? Ja.


4. Is het college bereid om - als partner in het afsprakenstelsel 'Utrecht Vernieuwt' - Portaal te wijzen op de onjuiste handelwijze en berichtgeving en aan te dringen op rectificatie van zowel de weigering tot erkenning van 'Behoudegein' als het bericht in haar nieuwsbrief? Nee. Zie het antwoord op vraag 2.


5. Wat vindt het college van het feit dat er al sinds 1984 geen grootschalig onderhoud of woningverbetering aan het complex Oudegeinlaan heeft plaatsgevonden? Het college vindt goed onderhoud van groot belang. Het onderhoudsbeleid en de onderhoudsplanning zijn echter verantwoordelijkheden van de eigenaren van de woningen. Alleen wanneer achterstallig onderhoud tot onaanvaardbare situaties leidt heeft de gemeente een rol: de actieve aanschrijving.

---- --