Ingezonden persbericht


Meten en weten wat werkt

Kennisatelier over monitoring en een succesvolle aanpak van wijken en buurten

Bewoners en professionals in de wijk, bestuurders en andere betrokkenen hebben er belang bij te weten hoe een buurt zich ontwikkelt, welke interventies nodig zijn om buurten en wijken te verbeteren en of deze werken. Hoe maak je op een goede manier gebruik van de informatie die er is en hoe kom je tot gerichte keuzes? Komen de interventies op gang en werken ze? En hoe bewaar je een goede balans tussen monitoring en een flexibele aanpak?

De afgelopen maanden zijn verschillende studies verschenen waarin wordt ingegaan op monitoring van wijken. Het Sociaal Cultureel Planbureau beschrijft haar bevindingen over wijkinterventies in het rapport Wonen, Wijken en Interventiesen het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen schreefeen handleiding voor het ontwerpen van een evaluatie in de publicatie Weten wat Werkt. De Visitatiecommissie Wijkenaanpak constateerde in juni dat in de 40 aandachtswijken hard wordt gewerkt aan het zichtbaar maken van resultaten, maar dat verbeteringen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld bij het bepalen van een streefbeeld met toetsbare doelstellingen. Daarnaast is het van belang om te blijven monitoren of het gewenste maatschappelijk rendement wordt behaald.

Dit kennisatelier richt zich op de verschillende vragen van onderzoekers en beleidsmakers die bij de wijkenaanpak zijn betrokken. Daarnaast gaan we in op succesvolle beleidsmonitors van de steden.

Na afloop van dit kennisatelier:


* Bent u bekend met een aantal goede voorbeelden van beleidsmonitoring in wijken.


* Heeft u met collega's van gedachten kunnen wisselen over goede praktijkvoorbeelden van beleidsmonitoring in wijken en buurten.


* Weet u waar u meer informatie en richtlijnen kunt krijgen voor een goede monitor. Programma

13:00-13:30

Inloop met koffie en thee

13:30-13:40

Welkom en inleiding door de dagvoorzitter,
Henk Jan Bierling (Nicis Institute).

13:40-13:55

Toelichting op het rapport van de Wetenschappelijke Adviescommissie Wijkenaanpak en het belang van goede monitoring door Arjen Verweij(Ministerie BZK/WWI).

13:55-14:05

Marga Weide(Vereniging Statistiek en Onderzoek) vertelt over de rol en toekomst van de onderzoeker bij onderzoek naar wijken.

14:05-14:25

Matthieu Permentiervan het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gaat in op het onderzoek Wonen, Wijken en Interventies.

14:25-14:30

Korte toelichting Marianne van den Anker(Ankerpunt) op het onderdeel monitoring in de Wijkengids van Nicis Institute en het Ministerie van BZK/WWI.

14:30-15:00

Korte pauze

15:00-15:45


1e ronde Werksessies

15:45-16:30


2e ronde Werksessies

16:30-16:45

Plenaire terugkoppeling: met reacties en hoofdlijnen van de middag door Arjen Verweij (Ministerie van BZK/WWI) en Koos van Dijken (Hoofd Nicis Advies).

16:45-17:30

Borrel
Werksessies (onder voorbehoud):


* Ben van de Burgwal (O&S gemeente Amersfoort) gaat in op de Amersfoortse wijkenmonitor Kruiskamp en de Koppel en toepassing van de Leefbaarometer.


* Jeroen Slot en Lieselotte Bicknese van O&S gemeente Amsterdam over het onderzoek 'De Staat van de Aandachtswijken' en de Uitvoeringsmonitor van de Amsterdamse Wijkaanpak.


* Paulien Verhoeven (Wijkendirectie Ministerie BZK/WWI) over de toepassing van Maatschappelijke Kosten Baten Analyse.


* Het instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid over de publicatie Weten wat werkt (spreker nog niet bekend). Praktische informatie

Datum:

4 oktober 2011

Locatie:

n.n.b.

Kosten:

gratis

Contactpersoon:

Femke Bax

Doelgroep:

Het kennisatelier is bedoeld voor onderzoekers, beleidsmakers en beleidsadviseurs uit de steden en het Rijk. Ook andere partijen die zich bezighouden met monitoring van wijken zijn van harte welkom. Indien de belangstelling groter is dan het aantal plaatsen hebben mensen uit de doelgroep voorrang.

Nicis Institute
Nicis Institute is het Maatschappelijk Top Instituut voor de steden en biedt praktische oplossingen door wetenschappelijk onderzoek, kennisdeling, opleiding en advies.