Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 21 september 2011
door mr. V.H.G. Lebesque, voorzitter, M.C. Doolaard, T.R. Harkema, mw. J.R. van Ooijen en mw. drs. F. Santing, leden, in tegenwoordigheid van mr. H. Osinga, secretaris, en mr. M. Steenbergen, plaatsvervangend secretaris.

Ministerie van Volksgezondheid in Suriname / H. Boerboom en RNW Uitspraak: ongegrond c.q. niet-ontvankelijk
Op de website van Radio Nederland Wereldomroep zijn artikelen verschenen onder de koppen "Ongeluk Nickerie: `Ernstige inschattingsfout chirurg Diakonessenhuis'" en"`Kritieke situatie volksgezondheid door falend beleid'". Kern van de klacht is dat verweerders tendentieus en onjuist hebben bericht, doordat de suggestie is gewekt dat er sprake is van één onderzoek van het ministerie en klaagster daarbij heeft nagelaten adequaat op dit rapport te reageren. De Raad overweegt dat verweerders in de eerste publicatie geen zorg hebben gedragen voor een volledig beeld van de context van de onderzoeken. Hoewel hierdoor tot op zekere hoogte een eenzijdig beeld is ontstaan, valt echter niet in te zien hoe klaagster hierdoor in haar belangen wordt geschaad. De vermelding in het tweede artikel dat het onderzoeksrapport al geruime tijd op het bureau van de minister ligt, moet - gezien de achtergrond van deze uitdrukking - niet letterlijk worden opgevat. Het feit dat het rapport reeds geruime tijd beschikbaar is, is een vermelding van feitelijke aard die voldoende steun vindt in de feiten. Een en ander leidt tot de slotsom dat verweerders niet journalistiek onzorgvuldig jegens klaagster hebben gehandeld. Overigens heeft de Raad overwogen dat klaagster ter zitting haar klacht heeft willen uitbreiden, maar dat dit - in het kader van een behoorlijke klachtenbehandeling - tijdig voorafgaand aan de zitting schriftelijk dient te geschieden.
Voor zover de klacht betrekking heeft op de berichtgeving rondom de betrokken chirurg, is klaagster niet-ontvankelijk, omdat zij ter zake geen rechtstreeks belang heeft bij een oordeel van de Raad. Trefwoorden:

· Feitenweergave: onjuiste berichtgeving
· Procedure: ontvankelijkheid
Publicatie op www.rvdj.nl/2011/61

X / H. Boerboom en RNW
Uitspraak: gegrond
De klacht betreft het artikel "Ongeluk Nickerie: `Ernstige inschattingsfout chirurg Diakonessenhuis'" dat op de website van Radio Nederland Wereldomroep is verschenen.
De Raad stelt voorop dat het verweerders vrijstond aandacht te besteden aan de uitkomsten van een onderzoek naar de gang van zaken in het ziekenhuis bij een ernstig ongeluk met fatale afloop voor het slachtoffer.
Verweerders waren echter op de hoogte van het feit dat naar de afhandeling van het verkeersongeluk meerdere onderzoeken zijn verricht die in hun conclusies contrair zijn. Doordat bewust geen melding is gemaakt van het bestaan en de inhoud van het andere onderzoek, ontbreekt een compleet beeld van de context van het artikel. De gemiddelde lezer zal zich daardoor moeilijk aan de indruk kunnen onttrekken dat de conclusies uit het beschreven onderzoek de enige juiste zijn en dat klager verantwoordelijkheid draagt voor de dood van een patiënt. De lezer wordt geen mogelijkheid geboden zich een juist beeld van de status van het rapport te vormen.
Bovendien is klager niet in de gelegenheid gesteld op de beschuldigingen aan zijn adres te reageren. De Raad overweegt in dat verband dat in de berichtgeving nieuwe beschuldigingen uit een gelekt rapport aan bod komen. Het standpunt van verweerders dat de visie van klager reeds bekend was, kan daarom niet worden gevolgd. Nu verweerders hebben nagelaten een zo volledig mogelijk beeld van de kwestie te schetsen en ook anderszins de belangen van klager onvoldoende hebben gewaarborgd, hebben zij journalistiek onzorgvuldig gehandeld. (zie punten 1.1., 1.2. en 2.3.1. van de Leidraad van de Raad)
Trefwoorden:

· Journalistieke werkwijze: hoor en wederhoor
· Feitenweergave: onjuiste, tendentieuze berichtgeving Publicatie op www.rvdj.nl/2011/62

---