Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Veel ophef over aantasting Duiker-ensemble Thomsonplein

Haagse Stadspartij krijgt bijval van architecten en kunsthistorici

Nadat de Haagse Stadspartij onlangs aan de bel trok over een bouwaanvraag voor een dakopbouw op een winkelpand aan het Thomsonplein kwam een aantal opmerkelijke reacties binnen. De bouwaanvraag voor het Thomsonplein betekent dat een door Jan Duiker ontworpen ensemble ernstig wordt aangetast. Dat is tegen het zere been van o.a. de gezaghebbende architect Herman Herzberger. Hieronder zijn en een aantal andere reacties:

In het algemeen zie ik geen bezwaar tegen toevoegingen aan bestaande gebouwen, maar waar het zoals hier gaat om werk van grote architecten past terughoudendheid. Belangrijke architectuur moet je gaaf houden. Je gaat toch ook niet een verdieping op het Gemeentemuseum plakken? DUS AFBLIJVEN VAN VOORBEELDIGE ARCHITECTUUR zoals van Jan Duiker, Jan Wils, Dudok en zo vele anderen die Den Haag zijn waardige gezicht hebben gegeven.

Herman Hertzberger, architect
Amsterdam, 19 september 2011

De stedenbouwkundige verloedering van Berlage-wijken in Den Haag grijpt steeds verder om zich heen. Het toelaten van individuele en ongenuanceerde optoppingen op de woonblokken is een belangrijke oorzaak hiervan. Nu blijkt zelfs de verminking van het Duiker-ensemble aan het Thomsonplein door zo'n dakopbouw geen taboe meer! Ik maak bezwaar tegen deze ontwikkelingen en tegen zo'n verminking van het Duiker-ensemble in het bijzonder.

Wessel de Jonge, Rotterdam

- architect van de restauratie van Duiker's sanatorium "Zonnestraal"
- Secretary-General van DOCOMOMO International (1990-2002)

Evenals talloze anderen protesteer ik tegen de stedenbouwkundige verloedering van de Berlagewijken (ongenuanceerde optoppingen) in het algemeen en tegen de verminking van het Duiker-ensemble (enkele optoppingen) in het bijzonder. Het moge duidelijk zijn dat bij een dergelijk belangrijke architect zorgvuldigheid bij toevoegingen op zijn plaats is. Het zou jammer zijn als een prachtig puntgave architectuur door onvoldoende zorgvuldigheid voor een volgende generatie niet in zijn geheel bewaard zou blijven.

Jan de Lange, kunsthistoricus/ onderzoeker
Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie RKD Den Haag, 23 september 2011




Ingezonden persbericht