Ingezonden persbericht


Prominenten spreken zich uit tegen Blankenburgtunnel

Diverse prominente Nederlanders - waaronder Cees Veerman, Maarten 't Hart en Jaap van Duijn - hebben vandaag door middel van een manifest voor het behoud van Midden-Delfland aan de Tweede Kamer en aan minister Schultz laten weten dat zij tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel zijn. Deze snelweg zal namelijk het open en groene gebied tussen Vlaardingen en Maassluis doorsnijden waardoor natuur, recreatie en leefbaarheid aangetast worden. Het manifest werd vandaag aan de commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer overhandigd.

Dit najaar zal minister Schultz gaan kiezen welke variant van de Nieuwe Westelijke Oeververbinding aangelegd zal worden: de Blankenburgtunnel of de Oranjetunnel. Tegen de Blankenburgtunnel bestaat veel weerstand omdat deze snelweg van twee keer drie rijbanen grote gevolgen zal gaan hebben voor de leefbaarheid in een gebied dat nu al ingeklemd ligt tussen de industrie langs de Nieuwe Waterweg en de snelwegen A20 en A4. Bovendien doorkruist de Blankenburgtunnel diverse natuur- en recreatiegebieden waaronder de Aalkeetpolders waar jaarlijks vele weidevogels broeden. Over het proces rondom de Nieuwe Westelijke Oeververbinding bestaat momenteel veel discussie omdat een breed en integraal onderzoek naar de bereikbaarheid van de regio ontbreekt waardoor onvoldoende onderbouwd is dat een Blankenburgtunnel daadwerkelijk een oplossing zal vormen voor de bereikbaarheidsproblemen.

Deze redenen zijn aanleiding geweest voor tientallen bekende Nederlanders om zich uit te spreken tegen de Blankenburgtunnel en het manifest voor een open en groen Midden-Delfland te ondertekenen. De ondertekenaars vormen een veelzijdige groep: van schrijvers tot politici en van vertegenwoordigers van de natuur- en milieubeweging tot economen. Met het manifest hopen de prominenten de minister en de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat kiezen voor de Blankenburgtunnel het inslaan van een heilloze weg is.

Afzenders persbericht:
Vitaal Midden-Delfland*

*De brede coalitie tegen de Blankenburgtunnel, bestaande uit Actiecomité Blankenburgtunnel Nee, Groeiend Verzet, KNNV afdelingen Delfland en Waterweg Noord, A4 met Vaart, Milieufederatie Zuid-Holland, zie www.vitaalmiddendelfland.nl

Het manifest is te vinden op: http://www.vitaalmiddendelfland.nl/wp-content/uploads/2011/09/Manifest_def.pdf