Universiteit Leiden

Twintig Indonesische PhD'ers voor Leiden

De Indonesische overheid gaat jaarlijks 20 PhD-beurzen reserveren voor de Universiteit Leiden en ze grotendeels financieren. Ze wil daarmee om de kwaliteit van de wetenschappelijke staf van haar universiteiten te verhogen.

Zware delegatie

Op 20 september bezocht een zware delegatie van het Indonesische ministerie onder leiding van prof. Djoko Santoso, directeur generaal van het Hoger Onderwijs de Universiteit Leiden. Toen werd overeengekomen om met betrekking tot de 20 voor Leiden geoormerkte PhD's een overeenkomst te sluiten tussen het Directoraat Generaal Hoger Onderwijs (DIKTI) van Indonesië en de Universiteit Leiden.

De Leidse vertegenwoordiging, met onder anderen de vice-decaan van de faculteit geesteswetenschappen prof.dr. Wim Drees, stond onder leiding van rector magnificus prof.mr. Paul van der Heijden. Ook de komende en de gaande directeur van Neso, het kantoor van Nuffic in Jakarta, waren aanwezig.

Grote ambities

Indonesië heeft grote ambities: naast de 20 voor Leiden geoormerkte PhD's zet Indonesië jaarlijks nog 50 PhD's en fellows weg in Nederland.

Onderdeel van het bezoek was de presentatie aan de delegatie van Leidse wetenschappers over de bestaande relaties met Indonesische counterparts en over de mogelijkheden voor verdere toekomstige samenwerking.

Verdere verkenning

Eric Beerkens, senior beleidsadviseur Internationalisering bij Academische Zaken: 'Leiden heeft veel te bieden op het gebied van Indonesische taal, cultuur en historie, de rol van de Islam in Indonesië en Azië en over de ontwikkeling van het Indonesische recht.' Tijdens de bespreking bleek ook interesse voor samenwerking met de Faculteit Sociale Wetenschappen, waar de opleiding Psychologie al werkt aan een double degree met de Universitas Indonesia. DIKTI is voorts geïnteresseerd in samenwerking op het gebied van de natuur- en levenswetenschappen.

Borrel met Indonesische studenten

De middag werd afgesloten met een borrel waarvoor ook de Indonesische studenten waren uitgenodigd die in Leiden studeren. Zij kwamen in groten getale opdagen.