Gemeente Leeuwarden

College van b. en w.:

voorkeur aansluiting Westelijke Invalsweg op Stephensonviaduct

Het college van b. en w. van Leeuwarden spreekt haar voorkeur uit voor de oplossing van de Westelijke Invalsweg die aansluit op het Stephensonviaduct. Het college verkiest deze oplossing boven de aanleg van de weg die met een nieuwe brug over het van Harinxmakanaal op de binnenstad aansluit. Zij legt haar voorkeur eind deze maand voor aan de gemeenteraad.

De Westelijke Invalsweg fase 2 is de nieuwe entree naar het centrum. Deze weg verbindt de Haak om Leeuwarden (N31) met de stadsring en het westelijke gedeelte van de binnenstad; het stationsgebied, Tesselschadestraat, WTC-gebied, bedrijventerrein Leeuwarden-West en Newtonpark. Met de aanleg van de Westelijke Invalsweg fase 2 verbetert de bereikbaarheid van Leeuwarden. Anders zou er in de toekomst een groot verkeersknooppunt ontstaan, dat zich uitstrekt tot aan het stationsgebied. Dit geeft daar problemen, maar heeft ook effect op andere (invals)wegen.

Eind 2008 nam de gemeenteraad al een besluit over het eerste deel van de Westelijke Invalsweg (fase 1). Op 31 oktober neemt de gemeenteraad een realisatiebesluit over het deel dat aansluit op de stadsring (fase 2) middels een half klaverblad. Op maandag 10 oktober kunnen inwoners inspreken tijdens de openbare vergadering van de raadscommissie Stadsontwikkeling van de gemeenteraad.

De aanleg van de Westelijke Invalsweg maakt deel uit van Vrij-Baan Leeuwarden. Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en gemeente Leeuwarden werken aan de bereikbaarheid van de stad en de regio. Zodat deze ook in de toekomst kunnen blijven groeien.