Ingezonden persbericht


Persbericht

KeyDocs documentaire en Wildcard winnaar
WAT DE KAT ZIET
genomineerd voor Gouden Kalf Beste Korte Documentaire op het 31e Nederlands Film Festival

Wat de kat ziet van regisseur Kim Brand is genomineerd voor het Gouden Kalf voor de Beste Korte Documentaire op het 31e Nederlands Film Festival 2011. Vrijdag 30 september worden de Gouden Kalveren uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Stadsschouwburg Utrecht. De film is een productie van KeyDocs.

Wat de kat ziet kwam tot stand in het kader van de Wildcard van het Nederlands Filmfonds. De Wildcard is een aanmoedigingsprijs van het Nederlands Filmfonds bedoelt om jonge documentaire filmmakers de kans te geven direct na hun afstuderen een film te maken. Het is de eerste keer dat een Wildcard is genomineerd voor een Gouden Kalf.

KeyDocs is het productiehuis van Janneke Doolaard en Hanneke Niens & Hans de Wolf van KeyFilm. KeyDocs produceerde eerder het prijswinnende This is my picture when I was dead (2010), die voor dezelfde categorie van deze Gouden Kalf Competitie geselecteerd is. Van Ramon Gieling produceerde KeyDocs de korte muziekfilm Great Lengths. In productie zijn onder meer Zuid - Zedenschets van een reservaat (Natasja van Wijk), De zaaddonor (Vuk Janic), de Teledoc John, rechercheur mensenhandel en Heb uw naasten lief (beide van Roy Dames) en Held op sokken (Laetitia Schoofs i.h.k.v. Kids & Docs).

Wat de kat ziet gaat over ziekte en genezing, geboorte en dood, kleine ingrepen of grote gebeurtenissen: in het ziekenhuis wisselen ze elkaar eindeloos af. Op het bankje waar gerookt mag worden, lijkt de tijd even stil te staan. Mensen komen bij, denken na of praten over het weer. Een opvallende bezoeker is de grijze cyperse kater...

Regisseur Kim Brand studeerde in 2009 af aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht. Ze maakte eerder De zorgfabriek, een korte documentaire over de automatiseringsslag die gaande was in de zorginstelling waar zij had gewerkt. De film werd geselecteerd voor de studentencompetitie van het IDFA, de vertoning bij HUMAN (Nederland 2) trok meer dan 200.000 kijkers én haar film won een Wildcard van het Nederlands Filmfonds.