Ingezonden persbericht


Persbericht

Kaartverkoop muziekfestival Schnitgers Droom vandaag gestart

Groningen, 27 september 2011- Vandaag is de online kaartverkoop van festival Schnitgers Droom gestart via www.schnitgersdroom.nl . De organiserende partners verwachten veel belangstelling van orgelliefhebbers uit Nederland en Europa.

Muziekfestival Schnitgers Droom
Schnitgers Droom is een muziekfestival rondom het gerestaureerde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk in Groningen. Het beroemde Schnitgerorgel werd in 1996 voor het laatst bespeeld. Nu, vijftien jaar later, wordt groots uitgepakt omdat het orgel weer klinkt! Op 14 oktober start het programma met een concert door Peter Westerbrink, organist van de Der Aa-kerk. Hij speelt het programma dat hij in 1996 ook speelde. Vervolgens laten organisten in 'De Nacht van Schnitger' horen hoe het orgel kan zingen, juichen, dreunen, fluisteren en zuchten.

Programma
Op zaterdag is het gratis toegankelijke 'Concerto Talamini'; genoemd naar de ijssalon die vroeger op de Grote Markt was. Speelse muziek die erin gaat als een ijsje. In de namiddag en avond is de voorstelling 'Nemo' voor de leeftijd van 8 tot 88, naar het boek van Jules Verne, '20.000 mijlen onder zee'. Zondagochtend staat een prachtige cantatedienst op het programma en 's middags de kindervoorstelling 'Help het orgel verzuipt'. De daarop volgende week is er volop variatie in dagelijkse lunchconcerten. Kinderen kunnen zich in de herfstvakantie storten op het bouwen van blaasinstrumenten in 'Dreamteam'. Ook is er een educatief programma voor scholen, een excursie, een symposium en orgelconcours.

Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest presenteert in de tweede festivalweek een concert 'voor nieuwsgierige oren'. Speciaal voor het festival componeert Klaas de Vries het stuk 'Tussen Hemel en Afgrond', dat op donderdag 27 oktober tijdens dit concert te horen zal zijn. Er wordt op zaterdag 29 oktober afgesloten met een mystieke concertperformance, het nachtconcert 'Dalend Rood'. Kunstenaar Harry de Wit maakt installaties die in de kerk te zien zijn. Ook is er een expositie van veertig geporteerde orgelliefbezitters uit de stad Groningen.

Op www.schnitgersdroom.nl kunnen vanaf vandaag kaarten worden gereserveerd. Vanuit heel Nederland en delen van Europa wordt door orgelkenners uitgekeken naar de concerten. Zelfs vanuit de Verenigde Staten is er belangstelling: de eerste reservering kwam uit Baltimore. De organisatie, in handen van de Stichting Der Aa-kerk, Stichting Orgelconcerten Der Aa-kerk en Bijzondere Locaties Groningen in nauwe samenwerking met Grand Theatre en het Noord Nederlands Orkest, hoopt dat veel bezoekers komen luisteren naar het gerestaureerde Schnitgerorgel.

Festival Schnitgers Droom
14 tot en met 29 oktober 2011
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen
www.schnitgersdroom.nl



Ingezonden persbericht