Politie Groningen

Reacties en scenarios op website Onderzoek Zuiderdiep

Groningen, 27-09-2011 o De politie heeft dinsdag 39 reacties gehad via de website www.onderzoekzuiderdiep.nl. Via de website kunnen lezers scenarios naar het onderzoeksteam sturen dat onderzoek doet naar de dood van Nico Leeuwe. Een aantal van de scenarios en tips zijn:

Reactie 1:

"Zou het kunnen zijn dat hij eens een meisje heeft geholpen die gedwongen werd in de prostitutie en dat de vrouwenhandelaar wraak heeft genomen? Heb het zelf eens meegemaakt met een Thais meisje dat later is neergeschoten in Thailand door haar vrouwelijke pooier."

Reactie 2:

"Na het geheel te hebben gelezen, zoek ik het in de hoek van de leningen. Mogelijk kon iemand of wilde iemand niet terug betalen en heeft Nico gedreigd de politie hier bij te halen en is dit hem fataal geworden."

Reactie 3:

"Vragen die bij mij opkomen zijn: wat voor bedragen leende hij uit en aan wie? Kleine bedragen of bijvoorbeeld bedragen van meer dan 500 of 1000 euro? Dat maakt wel wat uit denk ik. Maar daar zijn jullie natuurlijk al mee bezig. Ook komt de vraag op hoeveel geld hij bezat. Duizenden, tienduizenden of nog meer euro's? En is er ook geld van zijn bankrekening gehaald? Een andere invalshoek die ik kan bedenken is dat een pooier of meerdere pooiers het niet zo fijn vonden dat hij allerlei dingen voor de prostituees deed. En dat ze angst wilde zaaien door hem te vermoorden. Hoewel dit natuurlijk wel heel ver gaat is het toch iets wat eventueel een reden zou kunnen zijn."

Reactie 4:

"Ik denk dat als iemand in het straatje loopt van criminelen, zoals pooiers/handlangers, diegene vroeg of laat aan de beurt is. Helemaal als er een fors zakcentje mee verdiend wordt. Dat er zelf door prostituees boodschappen gedaan wordt in de tijd dat zij niet werken zal als meest rendabel beschouwd worden door pooiers. Ook door de regelmatige omgang met prostituees zullen de pooiers waarschijnlijk bang zijn dat er informatie terecht komt bij een persoon die zij niet hebben gekozen om dit soort klusjes te doen. De kans lijkt mij erg groot dat Nico Leeuwe met prostituees, waar hij klusjes voor deed, seks had met het geld wat onterecht grotendeels voor de pooiers bedoeld was. In de tijd van de mogelijke seks met de prostituees zal er betaald zijn met het geld wat Nico verdiende met de klusjes. Het lijkt mij dat er voor zo'n moord op zo'n plek het door meerdere personen uitgevoerd is. Bij vastbinden zal iemand hevig gaan schreeuwen en moet wel een bewoner in de buurt het gehoord hebben. Mij lijkt dat de mogelijkheid tot schreeuwen ontnomen is door 1 of 2 personen door middel van wurging. Nog 1 of 2 personen zullen op het moment van het ontnemen van geluid maken snel de ledematen vastgebonden hebben zodat hij tijdens de wurging geen moment de mogelijkheid heeft gehad om los te komen of geluid te maken op wat voor manier dan ook. Binnen de snelle overmeestering door meerdere daders zal Nico denk ik gewurgd zijn en/of gestoken, zodat hij snel niet meer in leven was zodat de daders snel konden vertrekken en er zeker van waren dat zij de opgedragen moord goed uitgevoerd hadden. Een prostituee die hij kende kan gebruikt/gedwongen zijn als lokmiddel om de handlangers die hij kende naar binnen te laten glippen."

Reactie 5:

"Scenario 1: Nico had geld uitstaan bij een persoon die niet kon of wilde terugbetalen. Deze besloot om Nico te vermoorden: zo was hij zijn probleem kwijt. Vraag is of Nico lukraak geld uitleende, of daar kieskeurig in was. Bv alleen aan vertrouwde bekenden.

Scenario 2: Nico had door zijn opschepperij over veel geld de interesse gewekt van een of enkele gasten uit het circuit die hem wilden overvallen en onder bedreiging van geweld het geld afhandig maken. Daarbij is iets fout gegaan: teveel geweld / hartfalen?"

Reactie 6:

"Nico had op dat moment een nest jonge katjes. Iedereen wist dat Nico geld in huis had. Een meisje (andere mensen komen daarvoor niet 's nachts) vraagt of ze de katjes mag zien, want ze wil er 1 kopen. Haar vriendje (of meerdere vriendjes) gaan mee. Eenmaal binnen wordt Nico door meerdere personen vastgebonden (in je eentje lukt dat niet) en om zijn geld gevraagd. Mogelijk een meisje dat aan de drugs zit of waarvan het vriendje aan de drugs zit, de drang naar geld is groot genoeg om dit te doen maar niet zo groot om te vervallen in stereotype junk gedrag, vervolgens de waas van gebrek aan drugs zo groot dat het is geëscaleerd of een moment van helderheid waarin besloten wordt 'het af te maken' ivm herkenning. In dit geval zou je kunnen spreken van onervarenheid. Vroeger was Nico niet zo sociaal, eerder stug en terug getrokken. Hij had zo weinig om 'te zijn' dat hij alleen maar met zijn geld 'iemand kon zijn' en er daardoor vaak over pochte. Heel enkele mensen heeft hij zelfs zijn favoriete verstop plekje verteld. Hij leende vroeger nooit geld uit, ook niet met rente. Verhaal gaat dat hij verliefd was op een meisje en geld had gegeven om iets te kunnen kopen. Misschien heeft hij haar meer verteld en is dat bij andere oren terecht gekomen."

Reactie 7:

"Ik heb zelf jaren in de omgeving gewerkt en mijn scenario van het begin af aan is dat je het in het pooier circuit moet zoeken. De meiden verdienen lang niet meer wat er vroeger verdiend werd... De wereld ligt een beetje op zijn gat en de gouwe ouwe tijden zijn voorbij. Ik bedenk me dan dat zo'n meisje continue wordt verweten dat er te weinig binnenkomt en dat hij veel geld nodig heeft en bla bla bla!! En dat zo'n meid op een duur zegt dat Nico geld heeft... Want dat vertelde hij wel bij de meisjes. En dat zo'n pooiertje alleen of met vrienden er serieus werk van heeft gemaakt. En ik zie Nico er ook voor aan dat als ze hem dreigen om wat aan te doen als hij zijn geld niet geeft dat hij gewoon zegt... Dan doe je dat maar en dat het daardoor uit de hand is gelopen. Dit is vanaf het begin af aan mijn gevoel over deze zaak. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, want de dader mag hier echt niet mee wegkomen... Dat iemand in het criminele circuit zo wordt vermoord...ala...maar een doodgewone man!!! Daar heb ik geen woorden voor!!

De reacties, tips en scenarios zullen in de loop van woensdag op een overzichtelijke wijze opwww.onderzoekzuiderdiep.nlworden geplaatst. Naar verwachting worden op een later moment meer reacties, tips en scenarios geplaatst. Informatie wordt ook regelmatig gedeeld via het twitteraccount @tgozuiderdiep.