Rijksoverheid

`Geen bezuiniging op seksuele en reproductieve rechten'

Nieuwsbericht | 27-09-2011

`Het kabinet bezuinigt geen 40 miljoen euro op de bestrijding van moedersterfte in ontwikkelingslanden. Nederland was, is en blijft voorvechter van het recht vrouwen en jongeren op een gezond seksueel en reproductief leven', dat zei staatssecretaris Ben Knapen in reactie op de actie die gezondheidsorganisatie Simavi voert voor meer geld tegen moedersterfte.

Ondanks de bezuinigingen steekt het kabinet in 2012 juist 3 miljoen euro meer in SRGR, de afkorting voor de vakterm voor Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten. SRGR is een van de speerpunten van het nieuwe ontwikkelingsbeleid. Het gaat vooral over vrouwen en jongeren en het voorkomen van seksueel overdraagbare ziekten, ongewenste zwangerschap, gevaarlijke abortussen, complicaties bij geboorte en moedersterfte.
Nederland gaat uit van het principe dat SRGR een mensenrecht is: het is aan mensen zelf om te beslissen of ze een seksuele relatie aan gaan, wanneer en hoeveel kinderen ze willen. Nederland vervult daarin internationaal een voortrekkerspositie. In veel landen zijn deze onderwerpen het geven van informatie en de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen nog taboe.
' Nog teveel vrouwen en jongeren in de wereld hebben niet de mogelijkheid om zichzelf te beschermen tegen hiv/aids, tienerzwangerschappen of complicaties bij zwangerschappen', zei de staatssecretaris. `Wij blijven het bespreekbaar maken en agenderen op internationaal niveau.'
SRGR, de strijd tegen hiv/Aids en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om die reden zijn ze samen ondergebracht in een begrotingspost. In totaal is daar volgend jaar 33 miljoen euro minder voor beschikbaar. Dit komt door de daling in de begroting en de keuze om minder geld uit te geven aan zorg en hiv/Aids.