MKB-Nederland

Winkelier krijgt betere huurbescherming bij renovatie

27 september 2011
Winkelier krijgt betere huurbescherming bij renovatie

Winkeliers, uitbaters van horecagelegenheden en andere kleine zelfstandigen kunnen straks niet meer hun pand worden uitgezet als de verhuurder besluit te gaan renoveren. Een Kamermeerderheid wil de huidige wet wijzigen. MKB Nederland is tevreden dat het rechtsevenwicht tussen hurende en verhurende partijen hiermee wordt hersteld. Omdat renovatie nu als dringend eigen gebruik in de wet vermeld staat, lopen winkeliers het risico zomaar op straat gezet te worden. Vaak met desastreuze gevolgen.

In de huidige praktijk kan een verhuurder zonder probleem het huurcontract opzeggen als hij het pand wil renoveren. Door een wetswijziging in 2003 mag de rechter sindsdien de belangen van de huurder niet meer meewegen. Acht jaar geleden werd renovatie als reden voor dringend eigen gebruik ingevoegd in de wet.

Een initiatiefwet van SP, PvdA, CDA en GroenLinks (samen goed voor een nipte Kamermeerderheid van 76 zetels) wil hier een einde aan maken. Oneigenlijk gebruik van de renovatiebepaling (het plaatsen van een wandje is soms al voldoende) wordt hierdoor niet meer mogelijk. Het belang van hurende ondernemers moet voortaan weer worden meegewogen. Ook krijgt de winkelier recht op compensatie als het huurcontract toch wordt opgezegd.

De initiatiefwet is vandaag ingediend. Het voorstel wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd en vervolgens naar de Tweede Kamer.
*