Waterschap Aa en Maas

ons allemaal; peilbesluit Hertogswetering

Water in balans: een goed waterpeil voor ons allemaal; peilbesluit Hertogswetering

Het waterschap regelt de waterstanden om te zorgen voor voldoende water, niet te veel en niet te weinig, in een bepaald gebied.Daarbij houdt het zoveel mogelijk rekening met verschillende wensen en belangen. De natuur heeft graag natte voeten, agrariërs en bewoners houden het liever droog. Kortom, in één gebied kunnen veel belangen spelen die te maken hebben met waterbeheer. Over de hoogte van het waterpeil maakt waterschap Aa en Maas afspraken met zijn omgeving: de zogenaamde peilbesluiten.

Waterschapsbestuurder Ernest de Groot: "Een goed peilbesluit is van groot belang voor onze polders. Het houdt rekening met een zo optimaal mogelijk waterpeil voor landbouw en natuur." Het peilbesluit geeft zowel burgers als de overheid duidelijkheid en rechtszekerheid. Verder geeft het eigenaren en gebruikers van gronden inzicht in hoe het waterschap zorgt voor voldoende water.

Het waterschap onderzoekt eens in de vijf tot tien jaar of de waterstanden nog voldoen aan de wensen en eisen van de omgeving. Bij zo'n gelegenheid wordt een nieuw peilbesluit genomen. Zo'n nieuw besluit is nu aan de orde voor het gebied van de Hertogswetering. Dat gebied ligt ten zuiden van de Maas, tussen Den Bosch en Overlangel. In het zuiden wordt het begrensd door de plaatsen Geffen, Oss, Berghem, Herpen en Reek. De oppervlakte van het gebied bedraagt zo'n 10.950 hectare.

Inspraak
Het gebied van de Hertogswetering wordt vooral voor landbouw gebruikt. Daarom is er met de grootste groep belanghebbenden gekeken hoe te komen tot een nieuw peilbesluit. Hieruit is voortgevloeid dat men over het algemeen tevreden is over de huidige peilen. Concreet verandert er dus niets voor deze grondeigenaren, belangenbehartigers en bewoners van het gebied. Het belangrijkste verschil is dat peilen nu formeel vastgelegd worden in een peilbesluit en dat voor een ieder duidelijk is waarop de peilen zijn gebaseerd.

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap heeft op 20 september jl. een ontwerp-peilbesluit genomen. Dit ligt tot 8 november ter inzage. Elke belanghebbende kan hierop een zogenaamde zienswijze geven. Het formulier is te downloaden van de site www.aaenmaas.nl/peilbesluit. Of te verkrijgen op de inloopavonden. Het definitieve peilbesluit moet worden goedgekeurd door het Algemeen bestuur van het Waterschap.

Inloopavonden
Onderdeel van de inspraakprocedure zijn twee inloopavonden. Hier kunnen geïnteresseerden informatie krijgen over het peilbesluit. Men kan ook vragen stellen en/of bedenkingen uiten. Er zijn twee inloopavonden: op donderdag 6 oktober op het districtskantoor van het waterschap in Lith, aan Het Wargaren 28, en op donderdag 13 oktober bij Dorpshuis 't Slotje, Schoolstraat 2 in Herpen. De avonden duren van 18.30 tot 21.30 uur. Op de avonden zijn het waterschap zélf, Brabants Landschap en ZLTO aanwezig

Alles over inspraak en beroep kunt u lezen in uw huis-aan-huisblad en andere publicaties in de media. Op www.peilenplan.nl vindt u alle informatie vinden over peilenplannen in uw regio. Of kijk of www.aaenmaas.nl. U kunt daar ook een zienswijzenformulier downloaden en terugsturen.
koeien