Maggie's Centre door OMA opent in Glasgow

Persbericht van OMA

Rotterdam/Glasgow, 3 oktober 2011 - Vandaag wordt in Glasgow een door OMA ontworpen Maggie's Centre geopend. Maggie's Gartnavel is een zorgcentrum voor kankerpatiënten specifiek ontwikkeld om een omgeving te creëren waar patiënten zich thuis voelen en het gevoel hebben dat ze goed verzorgd worden. Het project is uitgevoerd onder leiding van OMA partner Ellen van Loon. De bouw werd gefinancierd door een donatie van het liefdadigheidinitiatief Walk the Walk.

Het gebouw bestaat uit een ring van onderling verbonden ruimten en omvat kamers waar patiënten zich terug kunnen trekken, een grote multifunctionele ruimte, een keuken, een eetkamer en kantoren. Het in elkaar overvloeien van de kamers geeft de bezoekers het gevoel van een empathische gemeenschap die centraal staat in de filosofie van Maggie's. De relatie met buiten is overal aanwezig; de ruimten bieden uitzicht op de binnenplaats of de omgeving.

Het project werd geleid door OMA partners Ellen van Loon en Rem Koolhaas samen met associate-in-charge Richard Hollington. Rem Koolhaas: "We waren vereerd te worden gevraagd om een Maggie's Centre te ontwerpen. Het gaf ons tevens de mogelijkheid om te werken op een geheel andere schaal, met verschillende ambities, en in een andere omgeving." Ellen van Loon: "Ik heb genoten van het ontwerpen van zo'n uitzonderlijke omgeving met een zeer toegewijd en geïnspireerd team van ontwerpers en aannemers. De ruimtes zijn een samenspel van openheid, geslotenheid en support die het Maggie's programma ondersteunt."

Lelie Jencks, de dochter van Maggie's oprichters van Charles Jencks en Maggie Keswick Jencks, ontwierp de landschapsarchitectuur voor de binnenplaats en de omliggende beboste heuvel. De bouw van Maggie's werd voltooid in minder dan een jaar en werd gefinancierd door de duizenden die deelnamen aan gesponsorde Walk the Walk evenementen. Na eerder onder meer Frank Gehry en Zaha Hadid kreeg Rem Koolhaas in 2007 het verzoek van Maggie's om Maggie's Gartnavel te ontwerpen. De liefdadigheidsinstelling Maggie's viert in 2011 zijn 15e verjaardag en zal dit jaar naast het door OMA ontworpen Maggie's Centre nog twee andere centra openen.

De opening van Maggie's Gartnavel valt samen met de opening van een grote overzichtstentoonstelling van het werk van OMA in de Barbican Art Gallery in Londen, OMA/Progress. Deze tentoonstelling opent komende donderdag, 6 oktober en loopt tot 19 februari 2012. Een plattegrond op ware grootte van Maggie's Gartnavel is te bekijken op binnenplaats van de Barbican Gallery.

Later dit jaar wordt ook het door OMA ontworpen hoofdkantoor van Rothschild Bank in Londen geopend.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

* *

Links:
http://www.oma.com



Razende Robot Reporter