Rijksvoorlichtingsdienst

Defensie oefent in hartje Den Haag

Het Civil Military Cooperation bataljon (CIMIC bataljon) oefent deze week op het Malieveld in Den Haag. De oefening heeft een post-conflict oefenscenario en wordt bewust in Den Haag gehouden. De militairen die worden geoefend zijn grotendeels reservisten. De oefening is van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 oktober.

Het CIMIC bataljon draagt bij aan het slagen van een missie door de ingezette militaire eenheden in goed contact te brengen met lokale autoriteiten, bedrijven, organisaties en bevolking, door met hen samen te werken en ze van kennis, werkwijzen en ideeën te voorzien. Het CIMIC bataljon helpt de lokale bevolking direct bij het verbeteren van hun leefomstandigheden en laat hen zelf aan 'het roer' van hun eigen toekomst staan. Zonder medewerking van de lokale bevolking kan een missie immers moeilijk slagen.

Om goed begrip te kunnen hebben van de lokale burgers en hun problemen zet deze eenheid hiervoor vaak ondernemers, specialisten en managers van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid in. Dit zijn mannen en vrouwen die naast hun "normale" burgerbaan ook af en toe militair zijn en hun burger expertise inzetten in opdracht van de krijgsmacht, waar ook ter wereld. Door in Den Haag te oefenen wordt het voor overheid, politici, vertegenwoordigers van NGO's en IO's eenvoudiger zich op de hoogte te stellen van wat deze eenheid is en kan.

Key Leader Engagement avond

Omdat in de huidige tijden veel wordt gerealiseerd door goede relaties en netwerken vindt er op de avond van 6 oktober, voorafgaand aan de oefening, een relatie avond plaats. Hierbij zullen een groot aantal interessante gasten aanwezig zijn uit de Politiek, Overheid, IO/NGO's (o.a. Cordaid en Unesco), Bedrijfsleven, VNO-NCW, de Zorg, TNO, Clingendael en Defensie. Dit zijn relevante deelnemers die in (post) conflictgebieden voor de vooruitgang een belangrijke rol kunnen spelen door samen te werken.

Sprekers en gasten

Aanwezig zijn de heer J. Franssen (Commissaris van de Koningin in de provincie Z-H), de heer Drs. T. Annink (Secretaris Generaal van het Ministerie van Defensie) en Generaal P. van Uhm (de Commandant der Strijdkrachten).

Als sprekers treden op:


* Mr E. Kronenburg, Secretaris Generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken,
* Luitenant Generaal T. van Loon, Commandant van het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps,
* Generaal Majoor M. C. de Kruif, Plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten, tevens Inspecteur Reserve Personeel Koninklijke Landmacht. Ook spreken ervaringsdeskundigen "uit het veld":

* Luitenant-kolonel Ernst Lobbezoo, commandant van het Cimic Bataljon
* Een Reservist Specifieke Deskundigheid op gebied van Humanitarian Affairs.

Ondernemers ontbijten op militaire wijze

Op vrijdagochtend 7 oktober vindt in het militaire tentenkamp op het Malieveld een ondernemersontbijt plaats. Dit is een samenwerkingsinitiatief van de gemeente en de militaire gastheer om het driemaandelijks terugkerende ontbijt voor regionale ondernemers op militaire wijze in het bivak te nuttigen.