ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT~Office aan Tweede Kamer: Trek lessen uit case DigiNotar, voorkom overhaaste maatregelen

5 okt 2011 om 13:26

ICT~Office heeft in een brief de Tweede Kamer gewezen op de noodzaak van meer aandacht voor digitale veiligheid en de voorbeeldfunctie die de overheid heeft om informatiebeveiliging een hoge prioriteit te geven. ICT~Office doet deze oproep in reactie op de situatie rond DigiNotar, waarover de Tweede Kamer op donderdag 6 oktober debatteert.

In de brief doet ICT~Office onder meer de volgende aanbevelingen:

Trek zorgvuldige lessen, voorkom overhaaste maatregelen

Nederland heeft een zeer goede ICT-infrastructuur, waarvan economie en samenleving dagelijks profiteren. Belangrijk is dat uit de situatie rond DigiNotar lessen voor de toekomst worden geleerd, die de infrastructuur versterken en daarmee het vertrouwen in elektronische dienstverlening verder borgen. Van belang hierbij is dat de lessen zorgvuldig tot stand komen en de conclusies niet overhaast worden getrokken.

Zo moet wat betreft de aangekondigde maatregelen vooraf goed worden bekeken of maatregelen ook het beoogde doel dienen. ICT~Office is bijvoorbeeld niet overtuigd van het nut van de voorgestelde meldplicht bij beveiligingsincidenten, maar ziet meer in een meld- en expertisepunt bij het op te richten Nationaal Cyber Security Centrum.

Goed opdrachtgeverschap, juist ook voor informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging is een complex, maar fundamenteel onderdeel van het ICT-project. De overheid moet daarom zorgen dat zij de juiste expertise aantrekt. Goed opdrachtgeverschap is daarnaast een cruciale voorwaarde.

In elke aanbesteding moet beveiliging op een passende wijze worden meegenomen. Net als het bedrijfsleven zal ook de overheid moeten beseffen dat adequate beveiliging niet altijd bij de goedkoopste oplossing ligt.

Trek de constructieve samenwerking met ICT-branche door

Tijdens de crisis heeft het ICT-bedrijfsleven vanuit verschillende rollen actief en constructief samengewerkt met de overheid. ICT~Office is positief over de betrokkenheid van de sector bij de crisis. Vooral deze constructieve samenwerking tussen ICT-branche en Rijksoverheid heeft ertoe geleid dat de impact van de situatie rond DigiNotar relatief beperkt is gebleven. ICT~Office vindt het van belang dat deze samenwerking verder wordt uitgebouwd om toekomstige crises adequaat aan te kunnen pakken.

Bekijk hier de brief (klik op link), die ICT~Office aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.