Gemeente Soest

Wmo-beleidsplan 2012-2015 Soest de inspraak in

6 oktober 2011

Het college van B en W heeft het concept Wmo-beleidsplan 2012-2015 voor inspraak vrijgegeven. Het beleid dat in de vorige periode is vorm gegeven, zal de komende 4 jaar worden verstevigd en verankerd. Wethouder Coppes: "met deze basis moet de gemeente zich voorbereiden op nieuwe grote ontwikkelingen die op de gemeente afkomen, en waarmee de gemeente vanaf 2013 aan de slag moet. Het jaar 2012 wordt een belangrijk voorbereidend jaar!"

Wat vindt u?

Het beleid dat de gemeente heeft geformuleerd voor de verschillende prestatievelden en bijhorende ontwikkelingen zijn geformuleerd staat in het Wmo-beleidsplan 2012-2015. Het beleidsplan is in ontwerp concept klaar, maar nog niet definitief. U bent nu aan zet. Vanaf 6 oktober tot en met 18 november 2011 kunnen alle inwoners van Soest een reactie geven op het Wmo-beleidsplan.

Deze reacties worden geïnventariseerd en meegegeven aan de gemeenteraad die het beleidsplan moet vaststellen. Ook de betrokken organisaties en instellingen worden gevraagd een reactie te geven. Vervolgens neemt de gemeenteraad begin 2012 een besluit over het nieuwe Wmo-beleidsplan 2012-2015.

Concept beleidsplan Wmo 2012-2015 (PDF-formaat, 0.25 mB)

Meedoen in de samenleving! Dat is het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Iedereen, oud of jong, ongeacht beperkingen moet zoveel mogelijk op eigen kracht in de samenleving kunnen meedoen. Soms lukt dat niet, dan is ondersteuning of herstel van de zelfredzaamheid geboden. In de Wmo zijn negen prestatievelden benoemd, waarop de gemeente een taak heeft om de ondersteuning en/ of het herstel van de zelfredzaamheid vorm te geven.

Uitgangspunt bij het maatschappelijke ondersteuningsbeleid van de gemeente is zelfredzaamheid. De basis is een goede omgang met elkaar en een leefbare woonomgeving. Informatiepunten (zoals het Centrum voor jeugd en gezin en het Zorgloket) wijzen mensen de weg naar hulp en informatie. Maatschappelijke ondersteuning richt zich ook op het versterken van het eigen netwerk (bijvoorbeeld het Steunpunt Mantelzorg) en de ondersteuning aan vrijwilligers en vrijwilligers-organisaties.

Mensen met een beperking hebben door de aard van hun beperkingen soms meer ondersteuning nodig om maatschappelijk mee te kunnen doen. De Wmo geeft de gemeente de taak om een aantal individueel geïndiceerde voorzieningen te verstrekken. Hiernaast is de signalering en toeleiding naar hulp en zorg voor kwetsbare personen met specifieke, vaak verborgen - en niet zelden gecombineerde - problemen van geweld, verslaving, vervuiling en/of overlast, een gemeentelijke taak.

Meer dan individuele voorzieningen

De Wmo is veel meer dan alleen de verstrekking van individuele voorzieningen of een wet specifiek gericht op mensen met een beperking. Wethouder Coppes: "het uitgangspunt bij het maatschappelijk ondersteuningsbeleid is het versterken of aanvullen van datgene wat men nog wèl zelf kan en wil. Daar wil en moeten wij nadrukkelijker op in gaan zetten in de komende periode."

Dat betekent dat het verkrijgen van een door de gemeente te verstrekken individuele WMO-voorzieningen niet gebeurt door af te vinken of men aan de criteria voldoet, maar door anders te kijken. Wat heeft iemand echt nodig om mee te kunnen doen? Deze omslag heet De Kanteling. De Kanteling kan des te beter tot zijn recht komen, wanneer er meer ondersteuning is via het CJG, het steunpunt mantelzorg of het Vrijwilligersloket en wanneer er meer algemene en/ of collectieve voorzieningen in Soest zijn.

De grote ontwikkelingen voor de komende periode hebben vooral te maken met landelijke regelgeving. Zo wordt de gehele jeugdzorg bij gemeenten ondergebracht en komen begeleiding en dagbesteding plus een deel van de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de gemeenten. Bij deze overhevelingen wordt een korting toegepast. Desondanks moet de gemeente Soest de komende jaren toch invulling geven aan deze nieuwe taken.

PDF bestanden kunt u openen met de gratis Adobe Reader.