FNV Bondgenoten

Schoonmakers kappen de bomen van het sprookjesbos


* 04-10-2011

De schoonmakers van Groningse scholen en de schoonmakers van het asielzoekerscentrum in Ter Apel worden geïntimideerd en opgejaagd. Maar vandaag komen ze in actie om te laten weten dat ze het beu zijn.

Ze gaan om 14.00 uur bij het kantoor van o2g2 aan de Leonard Springerlaan 39 deze zogenaamde onderwijsgroep een spiegel voorhouden. Tevens reiken ze een WC-borstel aan met het verzoek om te helpen met poetsen. Daarna zullen ze om 16.00 in ter Apel de Code Verantwoord Marktgedrag Schoonmaaksector verscheuren onder leiding van een aantal sprookjesfiguren. "Want meer dan mooie sprookjes hebben de IND en o2g2 blijkbaar niet in huis" zegt schoonmaakster Tanja Bontjer.

Lak aan de cao

o2g2 - de openbare onderwijsgroep Groningen, verantwoordelijk voor het openbaar onderwijs in Groningen - heeft inspraak van ouders hoog in het vaandel staan, maar diezelfde ouders weten waarschijnlijk niet dat o2g2 een schoonmaakbedrijf heeft ingehuurd dat lak heeft aan de cao Schoonmaak en niets geeft om zijn werknemers. "De lokalen waar de kinderen les krijgen kunnen we nog maar eens per week schoonmaken", vertelt schoonmaakster Brigitte de Waal. "Ik ken een aantal kinderen met astma. Maar ik kan niks meer voor ze betekenen. Dit kan zo niet."

Geen garantie

Ook de IND in Ter Apel heeft de zaken niet op orde. In nog geen twee maanden ruimden enkele schoonmakers het veld en de overige collega's kregen hun taken er bij, zonder extra tijd. Toen hun leidinggevende het voor de schoonmakers opnam, werd ze door de facilitair manager van de IND weggestuurd. "Deze man mag echter maar al te graag schermen met het feit dat ze de Code Verantwoord Marktgedrag voor de schoonmaak hebben ondertekend", zegt Tanja Bontjer. "Een krabbel onder een code is jammer genoeg nog geen garantie voor fatsoenlijk werk. We worden onderdrukt, opgejaagd en ontslagen als we wat zeggen."