Rijksgebouwendienst


Nieuwbouw en renovatie Raad van State voltooid

dinsdag, 4 oktober 2011

De vernieuwde huisvesting van de Raad van State aan de Kneuterdijk is op 5 oktober na een ingrijpende renovatie en uitbreiding in opdracht van de Rijksgebouwendienst officieel geopend door zijn voozitter, koningin Beatrix.
Panden Raad van State, Parkstraat

Interieur panden aan Parkstraat

De Raad van State zetelt sinds 1982 in een monumentaal gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in de historische binnenstad van Den Haag. Dit complex bestaat uit een combinatie van monumenten met het Witte paleisje uit 1716 als oudste onderdeel. Het jongste onderdeel is het zogenaamde Sleeswijkcomplex uit 1982.

Opdracht

De Rijksgebouwendienst gaf in 2001 de opdracht aan Merkx+Girod architecten voor de nieuwbouw en de renovatie van de Raad. De aanleiding voor het project was het toegenomen aantal leden en medewerkers van de Raad van State en de noodzaak tot groot onderhoud en verbetering van de veiligheid binnen de gebouwen.

Monumentaal

Met behoud van de monumentale sfeer is een eigentijds complex tot stand gekomen. De verschillende panden zijn op een efficiënte manier aan elkaar geknoopt. De 19de-eeuwse panden aan de Parkstraat zijn samengevoegd en ongeveer in het midden, net voor de trappenhuizen, 'doorgezaagd'. De monumentale gevels en alle oorspronkelijke kamers direct aan de straatzijde zijn behouden. De 180 meter lange verbindingsroute van de voorkant aan de Kneuterdijk tot aan de achterkant aan de Oranjestraat is door zijn glazen overkapping erg licht en verbindt alle oude en nieuwe kantooronderdelen met elkaar.

Onzichtbaar

De meeste aanpassingen in de monumenten, zoals de moderne klimaatinstallatie, zijn bijna onzichtbaar. Iedere ruimte heeft een nieuwe uitstraling die recht doet aan het historische karakter. De monumentale kapconstructie van het voormalige woonhuis van Van Oldenbarnevelt aan de Kneuterdijk is in het zicht gebracht. Het biedt tegenwoordig onderdak aan de bibliotheek van de Raad.

Merkx+Girod architecten was ook verantwoordelijk voor de renovatie van het Concertgebouw Amsterdam en het Stadhuis Rotterdam en ontwierp de interieurs voor de Hermitage Amsterdam, het Dordrechts Museum en boekwinkel Selexyz in de Dominicanerkerk in Maastricht. Bij de Raad van State gaan architectuur en interieurarchitectuur hand in hand.

Weetje

De Koningin opende het pand op 5 oktober voor de tweede keer. Ze onthulde als 'beginnend' staatshoofd een plaquette na de verbouwing in 1983. Voor deze opening onthulde ze een nieuwe plaquette in de entree.
* Op 8 oktober is de open dag van de Raad van State. Iedereen is welkom voor rondleidingen en uitleg over de architectuur. Ook zijn er doorlopend fotoseries te zien over de verbouwing en de renovatie en kun je via touchscreens meer te weten komen over de Raad van State en over de gebouwen aan de Kneuterdijk door de eeuwen heen. Meer informatie op de website van de Raad van State


---