Gemeente Oisterwijk

Wolvensteeg beoogde locatie voor Scouting Oisterwijk

Het college van Oisterwijk adviseert de raad de locatie Wolvensteeg/Venneruiters aan te wijzen als beoogde locatie voor de huisvesting van Scouting Oisterwijk. Als het aan het college ligt wordt geen medewerking verleend aan het burgerinitiatief voor ontwikkeling van het gebied Achterste Stroom.

In januari van dit jaar heeft het college opdracht gegeven tot het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar een multifunctioneel gebouw bij de Achterste Stroom. Dit gebouw zou onderdak bieden aan de Scouting Oisterwijk en ponyclub de Venneruiters, en mogelijk IVN. Deze locatiekeuze was ingegeven door de planvorming van het project Bosrand, waarin gelden vrij zouden komen voor duurzame projecten in het gebied rond de Achterste Stroom. Dit plan stuitte op bezwaren van omwonenden. Zij hebben dit in de raadsvergadering van 26 mei ook kenbaar gemaakt aan de raad.

Locatiestudie

Naar aanleiding van de raadsvergadering is een brede locatiestudie opgestart. Een `longlist' van 24 locaties is onderzocht op de (on)mogelijkheden. Dit leverde, na overleg met betrokkenen, een `shortlist' op van 8 locaties. Deze zijn vervolgens getoetst op basis van de voorkeur van de scouting en de geschatte financiële haalbaarheid. Om financiële redenen en om de druk op de omgeving zo klein mogelijk te houden, kiest het college voor een kleiner gebouw. Daarom wordt voor IVN naar een andere locatie gezocht. Volgens het college is de meest geschikte locatie op de shortlist de Wolvensteeg. Het belangrijkste motief voor deze keuze is dat hier de mogelijkheid bestaat om gebruik te maken van de Bosrand gelden, een belangrijke factor in de financiële haalbaarheid van het project. Tweede belangrijke motief is dat deze locatie dichtbij een natuurgebied ligt, wat noodzakelijk is voor de activiteiten van de scouting. Bovendien is de locatie veilig en goed bereikbaar voor kinderen.

Burgerinitiatief

In hetzelfde gebied loopt ook een burgerinitiatief voor gebiedsontwikkeling. Het college adviseert de raad om dit burgerinitiatief niet te ondersteunen omdat het huisvestingsprobleem van de scouting al geruime tijd boven aan de politieke agenda staat. Daarnaast zijn de Bosrand gelden noodzakelijk voor de financiering van het scoutinggebouw en is er geen prioriteit voor gebiedsontwikkeling op die locatie.
Omwonenden van de locatie zijn wel betrokken partij omdat er in de omgeving van de woningen een ruimtelijke ontwikkeling gaat plaatsvinden. Het college wil daarom de bewoners uitnodigen om deel te nemen aan de voorbereiding van het project als het gaat over inpassing van het gebouw in de omgeving. Behandeling van het voorstel vindt plaats in de raadsvergadering van 17 november.