Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Haarlem Zuid en Zuidwest beschermde stadsgezichten

Persbericht | 5 okt 2011 - 17:02

Haarlem Zuid en Zuidwest zijn van oudsher twee karakteristieke stedelijke uitbreidingen voor de gegoede burgerij en middenstand van eind 19e en begin 20e eeuw. Vanwege het hoogwaardige en grotendeels goed bewaard gebleven stedenbouwkundig patroon en de architectonische kwaliteit krijgen ze nu de status van beschermd stadsgezicht.

Op woensdag 5 oktober overhandigde de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Cees van 't Veen, de aanwijzingsbesluiten aan wethouder Jan Nieuwenburg van de gemeente Haarlem.

Buitenplaatsen

Het buitengebied ten zuiden van Haarlem was van oorsprong al een aangename plek om te vertoeven, met een aaneenrijging van buitenplaatsen, lustparken, lanen en waterpartijen. De vormgevers van de stadsuitbreidingen pasten hun ontwerpen daar zorgvuldig in.

Haarlem-Zuidwest

De Koninginnebuurt vormt de eerste stedenbouwkundige ontwikkeling aan de zuidkant van de binnenstad eind 19e eeuw. Naast villabebouwing heeft dit `aanzienlijk' stadskwartier ook markante schoolgebouwen en een bijzonder winkelcentrum in functionalistische stijl. Iets zuidelijker daarvan liggen het Wilhelminapark en Bosch en Vaart, twee goed bewaarde voorbeelden van villaparkaanleg en gegoede middenstandsbouw van rond 1900. De ruime groenvoorzieningen zorgen hier voor een goede aansluiting op de Haarlemmerhout en het Westerhoutpark en de restanten van buitenplaatsen Vaartzigt en Zwanenburgh.

Haarlem Zuid

Karakteristiek voor dit vroeg-20e-eeuwse uitbreidingsgebied is het ontwerp van gebogen lanen en radialen van L.A. Springer. Hij sloot met zijn ontwerp naadloos aan op de restanten van de buitenplaatsen Spaar en Hout, Oosterhout en Zuiderhout. Het webvormige patroon in Engelse landschapsstijl met grote vijvers is bebouwd met villa's en geschakelde middenstandswoningen van hoge architectonische kwaliteit.

Daarbinnen is het woningcomplex Tuinwijk-Zuid uit de jaren twintig van de vorige eeuw van J.B van Loghem een uniek voorbeeld van de tuinstadbeweging.

Bescherming

De nieuwe status van de wijken in Haarlem betekent dat eigenaren van panden bij voorgenomen wijzigingen rekening moeten houden met de bijzondere karakteristieken ervan. Voor eigenaren van gemeentelijke of rijksmonumenten verandert er weinig. Eigenaren van niet-monumenten zullen bij plannen voor wijziging voortaan ook een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Veel bijzondere gebouwen in Haarlem Zuid en Zuidwest zijn al beschermd als rijksmonument. De aanwijzing tot beschermd gezicht vormt hierop een logische aanvulling. Hij is niet bedoeld om ontwikkelingen te bevriezen, maar zorgt ervoor dat in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen de historische en stedenbouwkundige karakteristieken behouden blijven.