Gemeente Kollumerland


* Gevonden en Verloren

Kollumerland c.a. ondanks bezuinigingen koersvast

De gemeente Kollumerland c.a. moet in 2012 bijna 580.000 euro bezuinigen om de begroting sluitend te krijgen.

Bovendien is het nodig om vijf ton uit de algemene reserve te halen om eenmalige kosten op te vangen. Het college wil de OZB naast de inflatiecorrectie van zo'n 2% met 5,5% extra verhogen en de afvalstoffenheffing met 2% verlagen. Hiermee blijven volgens B & W de totale gemeentelijke lasten voor de burger te overzien. Het college wil ondanks de verslechterende financiële omstandigheden investeren in onder andere goede schoolhuisvesting, het regionale voorzieningenniveau van Kollum en de uitvoering van beleid voor de meest kwetsbaren. Op 27 oktober a.s. vergadert de raadscommissie over de begrotingsvoorstellen. De besluiten worden genomen tijdens de begrotingsraad op 10 november.

"Ondanks dat we al enkele jaren achterelkaar flink moeten bezuinigen, kunnen en moeten we ook investeren in nieuw beleid", aldus burgemeester Bearn Bilker. Door het huidige economische klimaat, minder te ontvangen rijksgeld en de overheveling van rijkstaken naar de gemeente zonder voldoende financiële middelen, moet Kollumerland bezuinigen om de gemeente financieel gezond te houden. Enkele bezuinigingsmaatregelen zijn minder groenonderhoud, geen vervanging van riolering in 2012, minder investeren in herstructurering Kollum Zuidoost, opschuiven van de herinrichtingsplannen van Veenklooster en Westergeest, minder subsidie voor de muziekschool, geen eenvoudige hulpmiddelen verstrekken vanuit de WMO, geen bijdrage schoolbegeleiding en 10% korting op alle gemeentelijke subsidies.

Onderwijshuisvesting
Naast bezuinigingen vinden B & W het essentieel te investeren in belangrijke zaken voor Kollumerland. Met ondersteuning van de vier schoolbesturen Roobol, VCBO Kollumerland c.a., OSG Piter Jelles en CSG Lauwers College heeft de gemeente een Masterplan Onderwijshuisvesting opgesteld. Hierin zijn naast komende onderhoudsmaatregelen ook nieuwbouwplannen voor scholen in Kollum verwerkt. Het doel is te starten met de voorbereidingen van de bouw van OBS Professor Casimir en CBS Koningin Juliana als onderdeel van het zogenaamde Kindcentrum Kollum. Verder komt er onderzoek naar de (financiële) mogelijkheid om de beide scholen voor voortgezet onderwijs te bundelen in het huidige gebouw van het Lauwers College. Dit onderkomen moet dan worden gerenoveerd en uitgebreid. Op 13 oktober a.s. bespreekt de raadscommissie het ambitieuze Masterplan. De plannen vergen tussen nu en vijf jaar een investering van 6 à 7 miljoen euro. Op dit moment biedt de gemeentelijke begroting hiervoor een dekking van zo'n 3,8 miljoen euro, waarbij benadrukt moet worden dat de lasten voor een eventuele financiering hierin nog niet zijn opgenomen. "Het vraagt maximale creativiteit en flexibiliteit van de gemeente en haar partners om alle plannen rondom onderwijshuisvesting te verwezenlijken", zegt wethouder Hilbrand Visser. "We staan voor een uitdagende klus en zullen extra middelen moeten vrijmaken voor onze toekomstige generaties! We hebben vertrouwen in onze partners en de kwaliteit van het verhaal dat voorligt, daarom verwachten we bijdragen van derden. Bijvoorbeeld provinciale middelen, extra rijksgelden en ook Europese fondsen." B & W vragen de raad in eerste instantie 50.000 euro beschikbaar te stellen voor het verder initiëren en uitwerken van de ambitieuze plannen.

Regiokern Kollum
Kollumerland c.a. heeft er de afgelopen jaren al nadrukkelijk voor gekozen om een boost te geven aan de regiokern Kollum. Deze lijn zal worden voortgezet. Projecten zoals de Mr Andreaepassage, de herstructurering Kollum Zuidoost en het hart van Kollum zijn toe aan uitvoering. Met de ambitieuze plannen rondom het versterken van Kollum als watersportkern zet het college samen met de buurgemeenten en de provincie voluit in op investeringen vanuit de regionale Agenda Netwerk Noordoost. "B & W zijn zeer hoopvol op tamelijk hoge investeringsbijdragen vanuit deze gezamenlijke agenda!", aldus wethouder Jelle Boerema.

Armoedebeleid
Ondanks alle bezuinigingen levert de gemeente niet in op haar armoedebeleid. Kollumerland c.a. heeft speciale aandacht voor haar kwetsbare groepen. De invoering WWNV (Wet werken naar vermogen) vraagt zorgvuldige afwegingen, ook in relatie tot de WSW (Wet sociale werkvoorziening) en de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Meedoen in de samenleving staat centraal, zegt wethouder Rik Schaafstal. "Participatie hoeft niet alleen via betaald werk. Mensen die zich inzetten voor een sportvereniging, de leefbaarheid van de buurt of als mantelzorger actief zijn, leveren evenzeer een onmisbare bijdrage aan de samenleving." Deelname aan de arbeidsmarkt stelt mensen echter wel in staat om in hun eigen inkomen te voorzien, biedt mogelijkheden voor integratie en emancipatie en geeft burgers een gevoel van eigenwaarde. "Betaald werk is bovendien de meest effectieve en duurzame manier om armoede te bestrijden. Een gemeente met minder armoede en sociale uitsluiting heeft een beter leefklimaat te bieden."

Grondvoorraad
De gemeente gaat de grondvoorraden deels afwaarderen, wat consequenties heeft voor de gemeentelijke balans. Een herwaardering van grond in gemeentelijk eigendom is nodig, omdat de ruimtevraag voor woningen en bedrijven minder is dan voorheen gedacht. Ingegeven door met name de economische crisis en de verwachte bevolkingskrimp vanaf 2017, wordt er nu al minder bouwgrond aan particulieren en bedrijven verkocht. De gemeente heeft nu in totaal ongeveer 156 hectare grond met een boekwaarde van 5,4 miljoen euro in bezit. Voorgesteld wordt hiervan zo'n 37 hectare te verkopen en van 50 hectare nader te onderzoeken of die wel of niet moeten worden afgestoten. Een deel van de grond die nu nog als bouwgrond en tegen die waarde te boek staat, krijgt een lagere boekhoudkundige waardering. De afwaardering zal in totaal 2,4 miljoen euro - waarvan 1,7 miljoen euro aan één locatie ten Zuidwesten van Kollum - bedragen. De afwaardering wordt opgevangen uit de reserve bouwgrondexploitatie, de reserve wonen, herstructurering en leefbaarheid, en de saldireserve. "Ondanks deze forse aanslag op de reservepositie en de weerstandscapaciteit van de gemeente, blijft er nog steeds sprake van een degelijke en solide boekhouding in de gemeente Kollumerland c.a.", aldus burgemeester Bearn Bilker. Tijdens de raadcommissie van 13 oktober a.s. zal er gesproken worden over deze voorstellen van het college van B & W.

* Programmabegroting 2012.pdf (1,58 MB)

Bezoekgegevens gemeentehuis

Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum (route) telefoon: 14 0511
fax: 0511-458846
e-mail gemeente@kollumerland.nl
Alle contactgegevens

Openingstijden
maandag 09.00 - 12.00 uur
dinsdag 09.00 - 12.00 uur

woensdag
09.00 - 12.00 uur
16.00 - 19.30 uur
donderdag 09.00 - 12.00 uur
vrijdag 09.00 - 12.00 uur

NOFR2

Wonen in Kollumerland

Steunpunt Vrijwilligerswerk Kollumerland

Omhoog

Over Kollumerland c.a.

De gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, afgekort als Kollumerland c.a. is gelegen in het noordoosten van de provincie Fryslân.

Bent u toerist en zoekt u een mooie bestemming, dan is de gemeente Kollumerland c.a. zeker de moeite van het bezoeken waard. De grote afwisseling van landschappen maakt Kollumerland tot een geliefde plek voor mensen die houden van rust en ruimte. Daarnaast heeft de gemeente een goed woonklimaat en zijn er goede vestigingsmogelijkheden voor bedrijven.

* Dorpen

Spelende kinderen
Schotelantennes Burum
Schotse hooglanders in het Lauwersmeer
Kanoën
Kerkje Augsbuurt
Paarden en wandelaars in het weidse landschap
Molen te Burum
Fietsroutes
Gemeentebord aan de gemeentegrens
Waldhuske te Kollumerzwaag

Yn 'e Wouden, wer 't geboomt hús en hiem en land omsoomt, leit Feenkloasters kostlik oard; Moai is 't der, moai yn 't groat! Ype Douma (1866 - 1937)


* Zoeken

* Sitemap

* Contact