KNHS

Lespakket PaardenLeren opgenomen in project Boerderij Educatie Limburg 6 oktober 2011
paardenleren spel

Op dinsdag 4 oktober lanceerde Boerderij Educatie Limburg officieel haar website, www.boerderijeducatielimburg.nl, bij Tuinderij Coolen in Ell. Boerderij Educatie Limburg is een project van elf agrarische bedrijven in Limburg, die schoolklassen de mogelijkheid bieden om een educatief belevingsprogramma op de boerderij te volgen. Het brede aanbod van bedrijven omvat melkvee, varkens, geiten, fruitteelt, akkerbouw, natuur, tuinbouw en boerderijen met paarden en ponys. Het lespakket PaardenLeren, ontwikkeld door de KNHS en FNRS, is opgenomen als lesmateriaal.

Boerderij Educatie Limburg biedt een uitgebreid educatief programma aan, gericht op het basis- speciaal- en voortgezet onderwijs. De kinderen krijgen een reëel beeld van de huidige land- en tuinbouw door een praktijk- en ervaringsles in rekenen, taal, wereldoriëntatie en techniek, die niet te vergelijken is met een theorieles uit een boekje in de klas. Door belevend leren, een daarbij goed afgestemd lespakket en speciaal opgeleide boeren en boerinnen, zijn bezoeken aan de boerderij geen uitstapjes maar een duidelijke toevoeging en aanvulling op het huidige onderwijs. De eerste boerderijbezoeken hebben reeds plaatsgevonden en zowel leerlingen, docenten als ouders zijn zeer enthousiast. Hetgeen de kinderen vandaag op de boerderij hebben geleerd, daar kunnen geen vijf biologielessen tegenop! aldus een reactie van een enthousiaste docent.

Ivonne Hanssen-Peeters uit Helden-Egchel is één van de elf ondernemers. Zij heeft een boerderij met paarden en ponys en gebruikt het PaardenLeren lespakket. Ivonne: Dit lespakket voldoet aan alle eisen en sluit aan bij de kerndoelen van het onderwijs. Er is veel aandacht voor het gedrag van paarden en dierenwelzijn, themas die ook Boerderij Educatie Limburg hoog in het vaandel heeft staan. Door de thematische indeling kan ik de praktijkles op het bedrijf feilloos aansluiten op het complete lespakket en wordt de theorie in de praktijk 100% beleefd.

Over het PaardenLeren lespakket
Het PaardenLeren lespakket is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 en wordt ondersteund door NOC*NSF en de Rabobank. Het doel van PaardenLeren is, kinderen meer kennis en inzicht te geven over dierenwelzijn en zo het begrip voor dieren en hun gedrag te vergroten. Het paard wordt als voorbeelddier gebruikt waarbij vaak de vergelijking wordt gemaakt met andere huisdieren, wilde dieren en de mens. De lesstof wordt aangeboden door middel van de nieuwste technieken op het gebied van digitaal leermateriaal en speelt in op de belevingswereld van kinderen en de kerndoelen van het primair onderwijs.

Het PaardenLeren spel is ook zeer geschikt om op een KNHS-vereniging of FNRS Ruitersportcentrum te spelen. Het is een leuke afwisseling en kan door meerdere kinderen gespeeld worden.

Kijk op www.paardenlerenspel.nl en www.boerderijeducatielimburg.nl voor meer informatie.