Vereniging Nederlandse Gemeenten

Multifunctioneel gemeentehuis in opkomst

06.10.2011

Bankzaken regelen, aangifte doen van diefstal, een baan zoeken, een concert bijwonen of een lekker kopje koffie drinken? Het kan tegenwoordig allemaal in het gemeentehuis. Uit een enquête van de VNG blijkt dat gemeenten de beschikbare ruimte in eigen huis efficiënt willen benutten en daarom op zoek gaan naar nieuwe toepassingen.

De tijd dat een gemeentehuis alleen werd gebruikt als trouwlocatie of uitgiftepunt van het paspoort lijkt voorbij. Veel gemeenten willen de burger beter van dienst zijn en gebruiken de ruimte van het gemeentehuis op meerdere manieren. Zo kan het gemeentehuis naast vergaderruimte dienst doen als bibliotheek, theater, buurthuis, sportaccommodatie, biljartruimte, expositieruimte, café of muziekschool. Verder kun je er terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, het politiebureau, een advocatenbureau, de Kamer van Koophandel, het Werkplein of UWV, de kunstuitleen, de bank en de VVV. En er zijn de `gemeentelijke' loketten te vinden zoals een milieupunt, het Wmo-loket of de schuldhulpverlening. Een paar gemeenten stellen hun gemeentehuis ook beschikbaar als `deelstoel' voor ambtenaren van andere overheden. Deze kunnen dan een werkplek gebruiken in kader van het nieuwe werken.

Er zijn verschillende redenen om over te gaan op multifunctioneel gebruik van gemeentehuizen. 72% van de ondervraagden geeft aan dat ze efficiënter gebruik wil maken van de ruimte. 13% geeft aan dat het verlevendigen van de binnenstad in de avonduren een reden is om over te gaan tot multifunctioneel gebruik van het gemeentehuis. 4% van de ondervraagden geeft aan dat er als gevolg van bezuinigingen minder ruimte nodig is voor personeel. Verder zijn nieuwbouw (24%) en minder benodigde kantoorruimte door het nieuwe werken (6%) redenen om naar andere toepassingen te kijken.

Van alle respondenten is veruit het merendeel (67%) tevreden over het multifunctionele gebruik. De burgemeesters zijn het meest positief: 84% is positief en 4% negatief. Raadsleden en ambtenaren zijn minder enthousiast: van alle raadsleden is 54% positief en 17% negatief. Van de ambtenaren is 59% positief en 22% negatief.

Wat zijn uw ervaringen met het multifunctionele gebruik van uw gemeentehuis?

Een meerderheid (60%) van de respondenten geeft aan dat het gemeentehuis nu niet multifunctioneel wordt gebruikt. De fysieke kenmerken van het pand leent zich er niet toe: het is te klein.

Als een gemeente nog beschikt over een `oud-historisch' gemeentehuis, dan is deze vooral in gebruik als trouwlocatie (65%), als ontvangstruimte voor recepties en officiële bijeenkomsten (44%) of wordt verhuurd aan externe organisaties (52%). In meer dan een kwart (27%) van de gevallen is het nog in gebruik als gemeentehuis. In sommige gevallen (4%) is het oude gemeentehuis verkocht of staat het leeg in afwachting van een andere bestemming (15%).

Aantal deelnemers
Aan deze peiling van de VNG deden in totaal 392 griffiers, gemeentesecretarissen, raadsleden, wethouders, burgemeesters en gemeenteambtenaren mee. Qua gemeentegrootte waren zowel grote als kleine als middelgrote gemeenten vertegenwoordigd.