Politie Brabant-Noord

"Samen tegen inbrekers"

Oss, 06-10-2011 o De aanpak van woninginbraken is al vele jaren een van de topspeerpunten van de regiopolitie Brabant Noord. Maar omdat de politie het niet alleen kan proberen we de burgers zoveel mogelijk te informeren en bewust te maken van hun eigen, zeer belangrijke rol als het gaat om het voorkomen van woninginbraken. Enkele jaren geleden startten we met het houden van wijkcontroles, waarbij al het in- en uitgaande verkeer van die wijk wordt gecontroleerd. Al snel gingen gemeentelijke preventiemedewerkers en burgervrijwilligers ons daarbij helpen. Met name die actieve wijkbewoners spelen een grote rol bij het wijzen van hun buurtgenoten op die eigen verantwoordelijkheid.

Controle wijk Ussen

De politie in Oss hield woensdagavond een controle in de wijk Ussen. Samen met vijf politiemensen surveilleren zes burgervrijwilligers en twee medewerkers van de gemeente te voet, met de auto en op de fiets door de wijk. Zij waren er zowel opvallend als onopvallend. Hun primaire taak was het signaleren van inbraakgevoelige situaties bij woningen en herkennen van verdachte situaties. Zij weten welke auto niet in de straat thuishoort of wie er misschien op vakantie is. De burgersurveillanten zijn gekoppeld aan of staan in directe verbinding met politiemensen in de buurt.

Inbraken in deze wijk

In de maand september werden in de wijk Ussen tien woninginbraken gepleegd. In het hele jaar 2010 waren dat er 113 in deze wijk.

De politie kijkt terug op een geslaagde actie. De reacties waren positief. Wel viel op dat een aanzienlijk aantal bewoners toch onvoorzichtig is. Op verschillende plaatsen werd een open poort geconstateerd, ook bleken bewoners achter de woning slechte verlichting te hebben. Daarnaast werd op sommige plaatsen geconstateerd dat het inbrekers wel heel makkelijk gemaakt wordt, door containers niet goed weg te zetten of ramen open te laten. Deze zaken zijn met de bewoners besproken.

Oproep aan inwoners

De politie doet ook een oproep aan alle inwoners om mee te helpen bij het voorkomen van woninginbraken. Bewoners worden opgeroepen verdachte personen, vreemde autos of situaties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 112.

Daarnaast kunnen burgers preventieve maatregelen nemen zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als zij weggaan. Voor tips en informatie over het offensief in de strijd tegen woninginbrekers kunt u terecht op de speciale website www.samentegeninbrekers.nl.