Gemeente De Bilt


4-10-2011

Burgemeester en wethouders hebben de Programmabegroting 2012 naar de gemeenteraad gestuurd. In de programmabegroting staat beschreven welke keuzes het college voorstelt aan de gemeenteraad over het toewijzen van middelen aan de diverse programma's en de daarmee samenhangende projecten en beleidsvelden. De behandeling door de gemeenteraad vindt plaats op 3 november aanstaande. Met de vaststelling van de begroting bepaalt de raad hoe de middelen definitief zullen worden verdeeld. Daarmee is de programmabegroting kaderstellend voor het beleid in 2012 en de jaren daarna.

In het coalitieakkoord voor deze collegeperiode was al rekening gehouden met een korting op de algemene uitkering uit het gemeentefonds van EUR 3 miljoen, ofwel 10% van de uitkering. Daarom zijn in de meerjarenbegroting 2011 - 2014 al bezuinigingen aangekondigd, die een verdere uitwerking hebben gekregen in de voorjaarsnota 2011. Met de realisatie van deze bezuinigingen, waarvan een belangrijk deel voor 2012 is ingevuld, lukt het om het begrotingsevenwicht te bewaren en de financiële soliditeit van de gemeente voor de toekomst te waarborgen. Verhoging van de onroerende zaakbelastingen bovenop aanpassing aan de inflatie is daarbij niet aan de orde.

Bezuinigingen noodzakelijk

Het college doet in deze Programmabegroting voorstellen voor een aantal bezuinigingen op basis van het coalitieakkoord "Energiek De Bilt". Op 3 november zal de raad bij de behandeling van deze programmabegroting hierover een besluit nemen. Het college is zich er goed van bewust dat deze bezuinigingen niet zonder pijn voor de Biltse gemeenschap gerealiseerd kunnen worden. Naast beperking van de uitgaven, kijkt het college ook naar besparingen die mogelijk zijn in de gemeentelijke organisatie. Het college heeft daarbij veel aandacht voor efficiënter werken en voor vermindering van het aantal managers in de organisatie. In de periode tot 2014 is een vermindering van de personeelsformatie opgenomen van circa 10 arbeidsplaatsen, door middel van natuurlijk verloop en het terugbrengen van het aantal managers.

Maatschappelijke Dienstverlening

Op het gebied van de maatschappelijke zorg staat de gemeente voor grote uitdagingen. Hoe gaan wij bijvoorbeeld het welzijnswerk organiseren, zodat dit ook in de toekomst nog kan blijven bestaan? Ook de decentralisatie van AWBZ-taken en de jeugdzorg van de rijksoverheid naar de gemeenten stelt ons voor een pittige opgave. De Wet Werken naar Vermogen draagt bovendien veel en grote verantwoordelijkheden naar ons over. Complicerende factor hierbij is dat deze taken tegen lagere kosten moeten worden uitgevoerd dan tot op heden. Het vraagt van de gemeente veel innovatiekracht om de zorg voor onze burgers op een adequaat niveau te handhaven.

Door prioriteit te geven aan kwetsbare groepen en door de activiteiten voor andere bewoners meer kostendekkend te maken, houdt de gemeente greep op de kosten. In de WMO wordt de gemeente geconfronteerd met grote kortingen op de bijdrage van het rijk en afbouw van de bijdrage van het Bestuur Regio Utrecht voor de regiotaxi. Het huidige voorzieningenniveau wordt daarmee onbetaalbaar. Door bezuinigingen op het tarief voor huishoudelijke hulp, regiotaxi en woningaanpassingen in combinatie met een flinke structurele bijdrage uit de algemene middelen van de gemeente, beperkt het college de ingrepen in het voorzieningenniveau.

Dienstverlening

Begin 2012 wordt het vergunningenloket gerealiseerd, wat een opstap is naar het Klant Contact Centrum (KCC). In dit KCC kunnen de meeste vragen van onze klanten direct worden beantwoord en kunnen verzoeken in behandeling worden genomen.

Investeringen

Ondanks het financieel zware weer waarin de gemeente zich bevindt, maakt het college ruimte voor nieuwe investeringen. Voor de ondertunneling van de spoorwegovergang in de Leijenseweg wordt in de meerjarenbegroting een reservering opgenomen van EUR 2 miljoen. Ook voor een nieuw sport- en zalencentrum in De Bilt en realisatie van nieuwbouw voor De Vierstee in Maartensdijk is extra ruimte in de begroting opgenomen. In 2012 krijgen grote projecten, zoals het Centrumplan Bilthoven en de realisatie van het Cultureel en Educatief Centrum aan de Melkweg een vervolg. Het college verwacht dat er nog een tiental kavels op het bedrijventerrein Larenstein kan worden uitgegeven.

Met de vaststelling van de structuurvisie en het Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan wordt een ruimtelijk kader geboden voor de gewenste ontwikkeling van onze gemeente, zoals uitgesproken in het Bilts Manifest. Onderdeel hiervan is ook de ontwikkeling van het Science Park Bilthoven, in nauwe samenwerking met het Science Park Utrecht (Uithof).

Voorzichtigheid is troef

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden is het college erin geslaagd om een sluitende begroting en meerjarenraming voor te leggen aan de raad

Voorzichtigheid blijft echter geboden. Een aantal ontwikkelingen kunnen de financiële positie van de gemeente nog nadelig beïnvloeden. Zo kunnen de inkomsten uit het gemeentefonds de komende jaren tegenvallen. Wanneer het rijk extra bezuinigingen doorvoert, leidt dat tot minder inkomsten voor de gemeente. Daarnaast vormen de financiële consequenties van de overheveling van taken van het rijk naar de gemeenten nog een risico. Met name het uitvoeren van de Wet Werken naar Vermogen baart de gemeente ernstige zorgen omdat vanuit het rijk tegelijkertijd wordt bezuinigd op de re-integratie budgetten.

De kosten die de gemeente maakt voor bijstandsgerechtigden en de kosten voor schuldhulpverlening zullen naar verwachting de komende jaren flink stijgen. Eind 2011 is hierover meer duidelijkheid. De financiële consequenties zullen worden toegelicht in de Najaarsnota.

Naast deze ontwikkelingen die van buitenaf komen, houden ook ontwikkelingen binnen de gemeente diverse risico's in, zoals de bezuinigingstaakstelling voor de gemeentelijke organisatie. Het totaalpakket aan bezuinigingsmaatregelen loopt op van ruim 1,9 miljoen in 2012 naar 4,3 miljoen in 2015.

Tenslotte zijn er risico's in grondexploitaties als gevolg van marktontwikkelingen in deze meerjarenbegroting. Voorzichtigheid is geboden en een stringent financieel beleid moet worden gevoerd.

Bilthoiven, 4 oktober 2011