reproductie-toxicologie met 70% te verminderen

28 september 2011

TNO helpt dierproeven in reproductie-toxicologie met 70% te verminderen

In de afgelopen jaren, werkte TNO aan de ontwikkeling van een nieuwe OECD richtlijn voor veiligheidstesting op het gebied van reproductietoxicologie, met name voor de "Extended One Generation Reproduction Toxictiy Studies (EOGRTS)". De richtlijn draagt bij om dierproeven in reproductie- en ontwikkelingstoxicologie met 70% en mogelijk meer te verminderen. De richtlijn beschrijft een nieuwe studieopzet die meer informatie levert over verschillende typen toxiciteit in dieren die tijdens kritische periodes in hun ontwikkeling aan stoffen blootgesteld worden. TNO biedt deze logistiek complexe test nu aan klanten.

Vereisten voor REACH

In het kader van REACH moet er zeer veel reproductie-toxicologisch onderzoek uitgevoerd worden. Op de door de European Chemical Agency gepubliceerde lijst met `Testing proposals involving vertebrate animals' blijkt dat voor minstens 90% van de op deze lijst voorkomende stoffen nog reproductie-toxicologisch onderzoek vereist is. Voor dit type onderzoek zijn (nog) geen afdoende in vitro alternatieven beschikbaar. De afgelopen jaren is daarom gewerkt aan een nieuwe OECD-testrichtlijn waarmee met relatief minder dieren meer informatie verzameld kan worden over reproductie-toxiciteit en immuno- en neuronale ontwikkeling. Toepassing van deze richtlijn kan zowel het aantal proeven als het totale aantal benodigde dieren verminderen.

TNO voert validatie uit

TNO is samen met het RIVM betrokken bij de opstellen van deze nieuwe testrichtlijn en bij de acceptatie en implementatie ervan. Deze test past binnen het door TNO nagestreefde beleid om het aantal dierproeven te verminderen zonder hierbij aan voorspelbaarheid van de verkregen data voor de mens in te leveren. Naast data genereren over reproductie-toxicologie, biedt de test veel informatie over immuno- en ontwikkelingstoxicologie. Dit draagt bij aan een ander belangrijke thema 'veiligheid voor kinderen'.

Door het werk aan de validatie van de test, hebben TNO en TNO Triskelion inmiddels veel ervaring opgedaan met het uitvoeren van deze test. Ook met de evaluatie van de resultaten, een uitdagend aspect van de test, heeft TNO expertise opgebouwd. De chemische industrie zoekt de beste manieren om aan internationale wet- en regelgeving te voldoen. TNO kan helpen om het nieuwe studieprotocol te volgen en meer data op toxiciteiteindpunten te genereren. Dit maakt het mogelijk ontwikkelingsprocessen te stroomlijnen terwijl het bijdraagt aan doelstellingen op het gebied van het verminderen van dierproeven.

Op 9 september heeft de European Society of Toxicologic Pathology een publicatieprijs voor onderzoek aan zebravissen aan TNO uitgereikt. Het prijswinnende artikel ging over reproductie-toxicologie en verscheen in het wetenschappelijk vakblad Toxicologic Pathology.^* De zebravis is een veelbelovend alternatief model om ontwikkelingstoxicologie te bestuderen. De EOGRTS en het zebravismodel sluiten goed bij het beleid van TNO om dierproeven te verminderen en hoge standaarden voor de voorspelbaarheid van data voor de mens te hanteren.

^*Reference:
Menke, A. et al.
Normal Anatomy and Histology of the Adult Zebrafish Toxicol Pathol August 2011 39: 759-775
bericht 2011-49

Voor meer informatie over de testvoorstellen ga naar MEER INFORMATIE