Waterschap Reest en Wieden


in beeld

Kansen waterberging Uffelte-Ruinen in beeld

Samen met de landbouw, terreinbeherende organisaties en dorpsbelangen zijn de kansen en belangen van waterberging in de omgeving Uffelte - Ruinen in beeld gebracht.

Tijdens twee bijeenkomsten is ingegaan op de mogelijkhedenom overtollig water uit de Oude Vaart en de Wold Aa bij extreme weersomstandigheden tijdelijk op te vangen.

Mogelijkheden gebiedsontwikkeling verkend

De deelnemers aan de bijeenkomst Er is nadrukkelijk gesproken over de belangen van alle betrokkenen. Wat voor de ene partij een goede oplossing is, kan voor een andere partij nadelig uitpakken. Doel is om te zoeken naar een oplossing die voor alle partijen als positief beoordeeld kan worden. Bij extreme neerslag kan zowel in de stad Meppel als in het bovenstroomse landbouwgebied ernstige wateroverlast ontstaan. Om wateroverlast te voorkomen zoeken waterschap Reest en Wieden, de gemeenten Westerveld en De Wolden en de provincie Drenthe in het gebied tussen Uffelte en Ruinen naar mogelijkheden voor waterberging.

De ligging van Uffelte-Ruinen, aan de rand van het Drents Plateau, maakt dat juist dit gebied geschikt is om tijdelijk water te bergen. In de afgelopen periode heeft het waterschap verschillende oplossingsrichtingen voor de waterproblematiek geschetst. Daarnaast is door LTO Noord een landbouwvisie opgesteld, hebben de natuurorganisaties een natuurvisie ontwikkeld en heeft het Recreatieschap de kansen voor recreatie en toerisme in kaart gebracht. De verschillende visies zijn tijdens de bijeenkomsten onderling gedeeld. Naast de vier overheden, LTO Noord, Natuurmonumenten, Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Het Drents Landschap en het Recreatieschap Drenthe, waren ook Recron, Drents Particulier Grondbezit en een aantal Dorpsbelangen aanwezig.

Samen met de betrokken partijen wordt gezocht naar een optimale en betaalbare combinatie van waterberging, landbouw, natuur en recreatieve ontwikkelingen. Kansen worden gezien in het verbeteren van de huidige waterhuishouding voor zowel landbouw als natuur, het beschikbaar hebben van kwalitatief goed landbouwwater in droge tijden en het versterken van recreatieve routes.
Dit najaar praten betrokkenen verder en worden de inwoners nader betrokken over de planvorming en de mogelijke gevolgen voor het gebied. Het streven is om voor de zomer van 2012 de contouren van het plan vast te leggen. (Bron: Dit is een gezamenlijk persbericht van het waterschap Reest en Wieden, gemeente Westerveld, gemeente De Wolden en de provincie Drenthe)