Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF opent meldpunt voor gevolgen huisartsenkorting

06 oktober 2011
De NPCF gaat met ingang van 1 januari 2012 monitoren welke gevolgen patiënten ondervinden van de korting op de huisartsenzorg.

Vandaag protesteren de huisartsen in de Amsterdamse Rai tegen de plannen van minister Schippers (VVD, Volksgezondheid).

De minister wil 132 miljoen euro minder uitgeven aan huisartsenzorg omdat de huisartsen vorig jaar meer hebben gekost dan waar rekening mee was gehouden. De huisartsen draaien vandaag zondagdienst.

Huisartsen voorzien dat de maatregel van minster Schippers per praktijk 20.000 euro kost. De huisartsen zeggen dat ze daardoor meer ondersteunende taken zelf moeten doen, minder goed bereikbaar zullen worden, vaker zullen doorverwijzen naar de specialist en minder zorg kunnen geven aan chronisch zieken.

De NPCF mengt zich niet in deze discussie tussen de minister en de huisartsen, maar maakt zich zorgen om de voorspelde gevolgen voor de huisartsenzorg. 'De NPCF vindt het ongelooflijk belangrijk dat huisartsenzorg voor iedereen bereikbaar en toegankelijk is. Dat de huisarts zorg en service levert die van goede kwaliteit is, en dat hij samen met andere zorgverleners werkt aan goede zorg voor chronisch zieken', zegt NPCF directeur Wilna Wind.

De NPCF stelt vanaf 2012 haar meldpunt open voor patiënten die de voorspelde gevolgen ervaren. 'Wij gaan monitoren welke gevolgen mensen straks in de praktijk ervaren', zegt Wilna Wind. 'Patiënten die bijvoorbeeld merken dat de huisartsen minder goed bereikbaar zijn kunnen zich melden. Of mensen die vinden dat ze onnodig snel worden doorverwezen naar een specialist. Of chronisch zieken die een beperking in het zorgaanbod ervaren. Iedereen kan zijn ervaring vanaf 1 januari telefonisch of online melden bij het Meldpunt van de NPCF.'

De NPCF verwacht van de huisartsen dat ze er alles aan doen om de gevolgen voor patiënten minimaal te laten zijn. Afhankelijk van de meldingen die de NPCF vanaf 1 januari binnenkrijgt wordt bepaald wanneer er eventuele vervolgstappen genomen worden.