VU medisch centrum

VUmc profileert zich met zij-instroomprogramma


5 oktober 2011

Vanaf september 2012 heeft de geneeskundeopleiding van VUmc een zij-instroomprogramma voor excellente studenten met een ander bachelordiploma op zak. Onder verantwoordelijkheid van Inge van Wijk krijgt het zij-instroomprogramma vorm en inhoud.

Op twee groepen studenten mikt VUmc. De eerste groep zijn studenten die al eerder arts wilden worden, maar uitgeloot werden. De tweede groep zijn studenten die in de bachelorfase van een andere studie erachter komen toch geneeskunde te willen studeren. Inge van Wijk: "Bij deze tweede groep horen ook studenten die al tijdens hun bachelor uitvinden dat ze veel belangstelling hebben voor wetenschappelijk onderzoek en daarin graag door willen. Ook zij zijn bij dit zij-instroomprogramma op hun plek."
Want de speciale groep studenten, die allemaal al een bachelordiploma in een andere doch verwante richting op zak moeten hebben, gaan niet alleen een speciaal programma volgen, ze worden opgeleid tot basisarts met veel kennis over onderzoek. Juist daaraan hebben we in de toekomst behoefte, legt Van Wijk uit. "Er is in de masteropleiding van het zij-instroomprogramma daarom veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek."

Zware selectie
Hoe worden mensen geselecteerd? "Stap 1 is een cognitieve toets, waarin de kennis die geneeskundestudenten in het eerste jaar opdoen, getoetst wordt. Want deze kennis is nodig om vervolgens één bachelorjaar te gaan doen, waarin we jaar 2 én 3 van de geneeskundestudie behandelen. Daarnaast worden mensen geselecteerd op cijfers, CV en interesse voor wetenschappelijk onderzoek. Tenslotte hebben we nog een derde selectiestap door mini-interviews te houden waarin zij worden getest op competenties die de arts in het huidige tijdsgewricht nodig heeft, zoals communicatieve vaardigheden en reflecterend vermogen." Wat de zware selectie moet opleveren, zijn zeer gemotiveerde en excellente studenten. Van Wijk is zeer enthousiast over het programma. Het past binnen een visie op onderwijs, waarin ook de brede bachelor H2LS en het Amsterdam University College passen; initiatieven waarin VU en VUmc, respectievelijk VU en UvA, intensief samenwerken. "Ook de brede bachelor is opgezet met het idee dat mensen pas halverwege de bachelor kiezen voor een bepaalde richting en die hen bovendien voorbereidt op een carrière in het wetenschappelijk onderzoek. We kunnen ons als VUmc echt profileren met deze programma's."

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer