Milieudienst Rijnmond

Verbetering bedrijfsproces Tronox

06.10.2011 12:30
DCMR communicatie en informatie

Tronox Pigments Holland BV investeert in verbetering van het bedrijfsproces door glasreaktoren te vervangen door reaktoren van metaallegering inconel. Hierdoor kan het bijtende titaanchloride niet meer vrijkomen in het milieu.

Glas breekt en slijt

Tronox Pigments Holland BV, aan de Professor Gerbrandyweg in het Botlekgebied in Rotterdam, is een bedrijf dat titaandioxide maakt. Titaandioxide is een wit poeder dat gebruikt wordt in o.a. verven, tandpasta's, zonnebrand, papier en kunststoffen om de producten wit te kleuren. Het onschadelijke titaandioxide wordt gemaakt uit erts met titaanchloride als tussenproduct. Titaanchloride is een zeer corrosief, bijtend, materiaal en daarom gebruikte het bedrijf glazen reaktoren, bestand tegen de corrosieve eigenschappen van titaanchloride: tientallen meters lange buizen van glas, die speciale glaslassers in een voor Nederland uniek ambacht aan elkaar lasten. Nadeel van de glasreaktoren is dat ze zeer breekbaar zijn en snel slijten, waardoor de inhoud kon vrijkomen in het milieu.

Van glas naar inconel

De DCMR maakte daarom afspraken met het bedrijf om de glazen reactoren zo spoedig mogelijk te vervangen door reaktoren van inconel. Inconel is een moderne speciale metaallegering die ook bestand is tegen de corrosieve eigenschappen van titaanchloride, niet kan breken en minder slijt dan glas. Vorige week heeft Tronox de laatste glazen reaktor vervangen door één van inconel. Hiermee kwam glasbreuk met de bijbehorende overlast voor operators en belasting van het milieu definitief ten einde.