Stichting FOM 6 oktober 2011, 2011/43

Daniel Bonn start met CSI-valorisatieproject

De Stichting FOM heeft een valorisatiesubsidie toegekend aan prof.dr. Daniel Bonn. Hij gaat zijn expertise op het gebied van vloeistofdynamica gebruiken voor onderzoek aan bloeddruppels. Het doel is om uit de vorm van bloedspatten op de plaats van een misdrijf precies te kunnen bepalen waar deze vandaan komen. Bonn gaat in het project samenwerken met dr. Karla de Bruin van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en E-Semble, een softwarebedrijf dat simulaties kan maken van het pad van de bloeddruppels. Figuur 1. Typisch patroon van bloedspatten
vergroten Figuur 1. Typisch patroon van bloedspatten Figuur 2. Daniel Bonn
vergroten Figuur 2. Daniel Bonn
Als er een misdaad is gepleegd moeten er zes vragen beantwoord worden: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? En hoe? De zogenaamde Bloodstain Pattern Analysis (BPA), die Bonn met zijn onderzoek wil verbeteren, heeft te maken met wat er gebeurd is en waar dat precies gebeurde. Wie het heeft gedaan, kan bijvoorbeeld onderzocht worden met behulp van DNA of vingerafdrukken.

Accurate berekening
De huidige berekeningsmethode voor het bepalen van de oorsprong van het bloed gaat ervan uit dat het bloed in een rechte lijn beweegt. Maar in werkelijkheid wordt het pad afgebogen door de zwaartekracht en luchtweerstand. Het NFI heeft onlangs aangetoond dat wanneer onderzoekers met de conventionele methode de bron bepalen aan de hand van een bloedpatroon op een muur, ze er wel tot 44 centimeter naast kunnen zitten. Dat is meer dan het hoogteverschil tussen een zittende en een staande persoon. Een accurate berekening van de positie van het slachtoffer kan richting geven aan het onderzoek: gaat het om moord om zelfverdediging?

Fundamenteel onderzoek
Om met software het pad van een druppel te reconstrueren, zijn drie gegevens nodig: de hoek waarin de bloeddruppels op de muur komen, het volume van de druppels en de snelheid. De hoek is af te lezen uit de verhouding tussen de breedte en de lengte van de bloedspat. Dit wordt momenteel ook al gedaan. Bonn gaat zich bezighouden met de andere twee variabelen. Hij doet dat aan de hand van fundamenteel onderzoek op het gebied van vloeistofdynamica.

Objectiviteit
Het project kan op meerdere manieren bijdragen aan de Bloodstain Pattern Analysis. Ten eerste komt het gebruik van het softwareprogramma de objectiviteit van het onderzoek ten goede. Daarnaast kan de positie van het slachtoffer veel nauwkeuriger berekend worden en kan de plaats delict in 3D bekeken worden. En doordat er meer variabelen berekend worden, kunnen zowel naar boven als naar beneden gerichte bloedspatten geanalyseerd worden. De huidige methode is alleen geschikt voor naar boven gerichte spatten. Tot slot zal het onderzoek met deze software veel minder tijd in beslag nemen.

Contact
Daniel Bonn (Van der Waals-Zeeman Instituut, Universiteit van Amsterdam)

Meer informatie over valorisatie bij FOM vindt u op de FOM-website.