Rijksgebouwendienst


Nieuwe huisvesting voor BZK en V&J bereikt hoogste punt

donderdag, 6 oktober 2011

In opdracht van de Rijksgebouwendienst verrijst in de binnenstad van Den Haag het grootste kantoor van Nederland voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie. Op donderdag 6 oktober bereikt de nieuwbouw het hoogste punt. Begin van de bouw in 2008

Begin van de bouw in 2008

Het gebouw naar ontwerp van Hans Kollhoff Architekten wordt gekenmerkt door twee torens van 146 meter (inclusief dakopbouw). Het pand krijgt een omvang van 132.000 m2 en is daarmee op dit moment het grootste kantoor in Nederland. Het kantoor wordt gebouwd in opdracht van de Rijksgebouwendienst.

Integrale uitvoering

De uitvoering is in handen van JuBi BV, een samenwerkingsverband van BAM Utiliteitsbouw, Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten, HOMIJ Technische Installaties en Imtech Nederland. Door de vorming van gelijkwaardige partijen in één organisatie JuBi BV is een bundeling van hoogwaardige kennis ontstaan. Deze manier van samenwerking heeft geleid tot innovatieve oplossingen, zowel op bouwkundig als installatietechnisch gebied.

Volgens projectdirecteur JuBi BV Piet Reijnen ligt de bouw goed op schema. Op dit moment is er zelfs sprake van een voorsprong van 6 tot 8 weken. Alles wijst er dan ook op dat de opleverdatum van eind 2012 wordt gehaald. Volgens Marc van Noort, projectmanager van de Rijksgebouwendienst, is dat onder andere te danken aan de goede voorbereiding. Van Noort: 'Die goede voorbereiding is kenmerkend voor het hele project. Het is echt het halve werk. In het begin leek het soms wat overdreven maar uiteindelijk blijk je gewoon faalkosten te voorkomen.'

Goede buur

Het project heeft het keurmerk `Bewuste Bouwers' ontvangen. Dit keurmerk wordt gegeven aan bouwplaatsen die hun rol als goede buur serieus nemen en respectvol met hun omgeving, milieu en eigen mensen omgaan. Aandacht voor de omgeving, het milieu en veilig werken staan daarbij centraal.

---