Wetterskip Fryslân

Otters keren terug in de Alde Feanen

donderdag, 6 oktober 2011

Na een afwezigheid van ruim twintig jaar keren op donderdag 6 oktober 2011 de eerste otters terug in het natuurgebied Nationaal Park de Alde Feanen van It Fryske Gea. Onder toeziend oog van Johannes Kramer, natuurgedeputeerde van de provincie Fryslân, worden door medewerkers van Stichting Otterstation Nederland drie otters uitgezet die een jaar geleden verweesd in de omgeving van de Rottige Meenthe zijn gevonden.

Eén van de otters

De drie Nederlandse wezen krijgen later dit jaar gezelschap van nog eens drie - verweesde - otters uit Tsjechië. Muskusrattenvanger Harry Bosma vertrekt morgen - 7 oktober - om de drie vrouwtjesotters uit Tsjechie op te halen. Dit zal gebeuren in een auto van Wetterskip Fryslân.

WF heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verbeteren van de waterkwaliteit in Fryslân. Daarnaast heeft het waterschap veel gedaan aan het verbeteren en diervriendelijk maken van oevers en kaden. Al met al heeft dit geresulteerd in een aantrekkelijk leefgebied voor de otter. Van WF is muskusrattenvanger Harry Bosma nauw betrokken bij het otterproject, omdat hij in zijn vrije tijd veel doet aan otteronderzoek.

Naast het leveren van een auto voor de reis naar Tsjechië, stelt Wetterskip Fryslân de komende drie maanden ook 1 á 2 dagdelen per week een auto beschikbaar aan de onderzoekers (studenten) van het Van Hall Instituut. Zij gaan de komende maanden de uitgezette en gechipte otters volgen. Lees alle ins en outs in het persbericht onder 'Downloads'.