ProRail

Persbericht

06-10-2011

Spoor in Twente grootschalig aangepakt

Het spoor in Twente wordt momenteel grondig onder handen genomen. ProRail werkt drie weken lang onder andere aan nieuwe sporen, wissels en tunnels in Wierden, Rijssen, Almelo en Hengelo. Daarmee is het de grootste aaneengesloten onderhouds- en vernieuwingsoperatie ooit in Twente.

Het werk duurt van 3 tot 24 oktober. Zwaartepunt ligt bij een periode van vier dagen nonstop werken waarbij er geen treinen rijden van 14 tot 18 oktober tussen Deventer en Oldenzaal. Door veel werk tegelijk te doen, worden zeker drie andere weekenden zonder treinverkeer voorkomen, wat zowel voor reizigers als omwonenden een voordeel is.

Voegen

Door de aanpassingen neemt op sommige locaties de geluidshinder af. Alleen al bij station Almelo worden honderden voegen tussen de rails dichtgelast, waardoor het typische kedeng kedeng van de treinen verdwijnt. In Hengelo en Almelo worden bovendien circa twee kilometer sporen en veertien wissels vernieuwd.

Wisselverwarming

In Almelo worden in navolging van emplacement Arnhem en de Hanzelijn wisselverwarming op basis van aardwarmte geinstalleerd. Hierdoor wordt fors op energie bespaard, wat minder CO2-uitstoot en kosten betekent.

Tunnels

In Almelo, Wierden en Rijssen worden in deze periode in totaal vier tunnels op hun plek gezet. In Wierden wordt een enorme, 1200 tons kraan gebruikt voor de nieuwe perrontunnel. De tunnels maken het spoor veiliger omdat er gelijkvloerse overwegen door verdwijnen en het wachten voor gesloten spoorbomen daar voorbij is.

Overlast

Voor omwonenden en reizigers blijven de werkzaamheden niet onopgemerkt. Er wordt overdag veel werk verzet en van 14 tot 18 oktober vindt nachtwerk plaats. Er rijden dan vier dagen geen treinen tussen Deventer, Almelo, Hengelo en Oldenzaal. Van 14 tot 24 oktober rijden er geen treinen tussen Nijverdal en Wierden vanwege werkzaamheden aan het project Combiplan Nijverdal. Van 22 tot 24 oktober is er geen treinverkeer tussen Hengelo en Enschede. In die periodes is er ook nachtwerk.

Voorbereiding

De werkzaamheden zijn al ruim anderhalf jaar in voorbereiding en het zwaartepunt is bewust in de herfstvakantie gepland omdat er dan minder reizigers zijn. NS zet bussen in op trajecten waar geen treinen rijden. Reizigers kunnen voor meer informatie kijken op www.ns.nl.

Mensen

Van 14 tot 18 oktober wordt op achttien werkplekken tegelijk gewerkt. Aan deze drie weken werken zullen in totaal honderden mensen een bijdrage leveren. Alleen al in dat lange weekend zijn er op emplacement Almelo ruim honderd mensen tegelijk aan het werk.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.spoorintwentegrootschaligaangep akt&category=Regionaal]