Gemeente Enkhuizen

Notitie participatiebeleid vastgesteld

Tijdens de raadsvergadering van 4 oktober 2011 is de notitie participatiebeleid vastgesteld. De voornaamste doelstelling van het participatiebeleid is dat zoveel mogelijk mensen aan het werk geholpen gaan worden. Bovendien wil de gemeente Enkhuizen dat inwoners duurzaam sociaal en economisch zelfredzaam zijn door middel van reguliere betaalde arbeid.

Er zijn veel manieren om mensen aan het werk te helpen. De gemeente wil vooral kijken naar de situatie van de mensen zelf en hier een passend traject voor instellen. Maatwerk dus. Er wordt al veel samengewerkt met externe partners die veel kennis hebben op het gebied van re-integratie (het aan het werk helpen van mensen). Deze re-integratiebureaus bieden allerlei verschillende trajecten aan om mensen die op dit moment een uitkering ontvangen weer aan het werk te helpen.

Werkgevers
Daarnaast wordt ook gekeken of er instrumenten zoals loonkostensubsidie ingezet kunnen worden. Dit is een financile vergoeding voor werkgevers zodat zij gestimuleerd worden om mensen die uit een uitkeringssituatie komen aan het werk te helpen. Ook voor mensen die een uitkering ontvangen is er een financieel voordeel: zij kunnen aanspraak maken op een uitstroompremie. Het is erg belangrijk dat aansluiting wordt gezocht met werkgevers aangezien zij uiteindelijk degenen zijn die mensen, die op dit moment een uitkering ontvangen, een baan kunnen aanbieden.

Participatieladder
Niet voor alle mensen die een uitkering ontvangen is een stap naar de reguliere arbeidsmarkt haalbaar. Voor deze mensen streeft de gemeente naar een trede omhoog op de participatieladder. Deze ladder is een instrument om te meten waar iemand op dit moment in de maatschappij staat. Mensen op de laagste trede leven een gesoleerd bestaan en mensen op de hoogste treden hebben een reguliere betaalde baan. De gemeente streeft ernaar om iedereen zo hoog mogelijk op de ladder te krijgen zodat mensen op een goede manier kunnen participeren in de samenleving.

De gehele notitie is hier te vinden.