BASF


BASF kondigt verkoop Deco-activiteiten RELIUS COATINGS aan

Business RELIUS industrielakken wordt uitgebreid

Münster - BASF Coatings heeft vandaag haar voornemen tot verkoop aangekondigd voor het bedrijfsonderdeel Deco van RELIUS COATINGS GmbH & Co. KG en haar dochterondernemingen in Frankrijk en Neder-land.

Het bedrijfsonderdeel omvat bouwverven en pleisters evenals lakken en beitsen en is regionaal geconcentreerd. In 2010 maakte het onderdeel een omzet van ca. 80 miljoen euro.

Tot de geplande desinvestering behoren de vestigingen Memmingen (DUI) en Deurne (NL), en de verkooppunten die RELIUS in deze busi-ness heeft.

Gezamenlijk werken er momenteel circa 440 medewerkers voor de Deco activiteiten van RELIUS.

Daartoe behoren ook de ongeveer 80 medewerkers die vanuit de vesti-ging RELIUS in Oldenburg werkzaam zijn voor business Deco.

De BASF-activiteiten op het gebied van Deco in Zuid-Amerika en China maken geen deel uit van de voorgenomen verkoop en zullen verder worden uitgebreid. Ook het bedrijfsonderdeel met Industrielakken van RELIUS COATINGS, die vanuit de vestiging Oldenburg wordt geleid, blijft een integraal onderdeel van de BASF-divisie Coatings.

In 2006 nam BASF de bouwchemie-activiteiten over van Degussa bouw-chemie, waarvan RELIUS COATINGS GmbH & CO. KG een onderdeel was. RELIUS werd vervolgens ondergebracht als zelfstandige onderne-ming binnen de divisie Coatings.

"We hebben de Deco activiteiten van RELIUS met name op het terrein van merk, distributie en innovatie in een zeer concurrerende markt suc-cesvol gestabiliseerd", aldus Raimar Jahn, verantwoordelijk voor de divi-sie Coatings van BASF. Echter, om op lange termijn winstgevend te zijn, blijft ons marktaandeel met name in Duitsland te gering. We geloven daarom dat deze business zich in een andere omgeving beter zal ont-wikkelen, vult Jahn aan.

De Deco activiteiten van RELIUS concentreert zich op directe verkoop aan schilders en groothandels. In Duitsland en Frankrijk beschikt RELI-US over ongeveer 30 eigen verkooppunten. Verder verloopt de distributie van RELIUS Bouwverven via importeurs in de geselecteerde landen van West Europa.

In Nederland produceert en vermarkt RELIUS producten met de merken

RELIUS FLEURIT en RELIUS HOEKA vanuit de vestiging Deurne.

De business Industrielakken voor beschermingslakken/scheepsverven, algemene industrielakken en windturbine componenten maakt uitdrukke-lijk geen deel uit van de geplande verkoop. Deze zal als onderdeel van de industrielakken business van BASF ontwikkeld worden en globaal uitgebreid worden.

"We zijn momenteel in gesprek met de personeelsvertegenwoordigin-gen", licht Andreas Fehren, verantwoordelijk voor RELIUS COATINGS GmbH & Co. KG toe. "Het is ons doel om de Deco activiteiten binnen afzienbare tijd aan een andere onderneming te verkopen. Met de ver-koop vermijden we mogelijk gedwongen ontslagen", aldus Fehren.

BASF: Coatings internationaal opererend

BASF Coatings behoort tot de divisie Coatings van de BASF groep die internationaal actief is. De divisie Coatings ontwikkelt, produceert en vermarkt een hoogwaardig assortiment innovatieve voertuig-, autorepa-ratie- en industrielakken evenals schilderslakken en behaalde in 2010 wereldwijd een omzet van ca. 2,6 miljard euro. BASF is op het arbeids-terrein Coatings wereldwijd uitstekend gepositioneerd en beschikt over een sterke marktpositie in Europa, Noord- en Zuid Amerika evenals de regio Azië/Pacific. Op internet kunt u BASF Coatings vinden onder www.basf-coatings.de. Het BASF klanten magazine Coatings Partner is op internet beschikbaar onder www.coatingspartner.de.

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company.

Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2010 een omzet van circa 63.9 miljard euro gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 109.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BAS), Londen (BFA) en Zurich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op het internet op www.basf.com of in de Social Media Newsroom op newsroom.basf.com.

Mediacontacten

Voor vragen, neem contact op met:

BASF Nederland BV
Afdeling Communicatie
Tel: 026 371 73 82

Dr. Martin Rissmann
Tel: +49 2501 14 3160
martin.rissmann@basf.com