Openbaar Ministerie

OM eist 25 jaar gevangenisstraf voor schietpartij Broekhorst in Alpen aan den Rijn

6 oktober 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats die ervan wordt verdacht op 2 april 2011 twee mannen te hebben doodgeschoten in Alphen aan den Rijn. Verder wordt hij verdacht van een poging doodslag op twee andere mannen.
Een 29-jarige medeverdachte ook zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt verdacht van afpersing en bezit van cocaïne en hoorde 8 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Tegen een andere 29-jarige verdachte die vandaag ook voor de rechter moest komen voor drugsbezit en betrokkenheid bij deze schietpartij eiste de officier vrijspraak, omdat zijn betrokkenheid onvoldoende vast is komen te staan.

Broekhorst
De politie kreeg die bewuste nacht rond 00.45 uur een melding dat er schoten waren gehoord in de buurt van de Broekhorst in Alphen aan den Rijn. Ter plaatse werd niets aangetroffen.

Om 01.10 uur werd er een melding gemaakt vanuit het ziekenhuis in Gouda dat er een auto stond waarin vier mensen met schotwonden zaten. Twee van hen waren in hun hoofd geraakt en overleden. De andere twee inzittenden waren gewond, maar hebben de schietpartij overleefd.

Drugsdeal
Volgens het OM wilden de twee verdachten die vandaag voor de rechter moesten verschijnen die nacht een grote hoeveelheid cocaïne verkopen aan de vier mannen in de auto. Deze waren echter niet van plan om te betalen voor de drugs. Tijdens de deal gebruikten de vier mannen geweld tegen de verkopers en vluchtten per auto met de drugs. De 27-jarige en 29-jarige verdachten zijn hierop achter de mannen aangereden. De 27-jarige verdachte heeft tijdens deze achtervolging vanuit de auto geschoten.

Ernst van de feiten
De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat door het schieten op een (rijdende) auto waaruit de slachtoffers niet konden ontsnappen er net zo goed vier doden hadden kunnen vallen. De 27-jarige verdachte heeft de partij drugs belangrijker gevonden dan mensenlevens. Nadat de schietpartij plaats vond is hij met de medeverdachte de auto blijven achtervolgen en heeft later nogmaals geschoten. De schietpartij vond plaats in een woonwijk in Alphen. Veel mensen hebben de schoten gehoord en enkele getuigen hebben het gegil van de slachtoffers uit de auto gehoord. Dit heeft een grote impact gehad op omwonenden en getuigen.

Stelen van cocaïne
Gisteren moesten de twee mannen die de schietpartij hebben overleefd voor de rechter verschijnen. Zij worden verdacht van het stelen van de cocaïne. De officier van justitie eiste 40 maanden gevangenisstraf tegen een van de verdachten, een 30-jarige man uit Tegelen. Tegen een 31-jarige man uit Venlo eiste de officier 30 maanden gevangenisstraf.

Meerdere verdachten
In totaal staan deze week zeven verdachten voor de rechter in verband met deze zaak. Op vrijdag 7 oktober moeten nog twee andere verdachten voor de rechter verschijnen. Een 53-jarige man uit Groesbeek wordt verdacht van het bezit van 1,3 kilo cocaïne en een vuurwapen. Een 26-jarige vrouw uit Rotterdam wordt ook verdacht van drugsbezit. Daarnaast zou zij de verdachten die vandaag voor de rechter stonden onderdak hebben geboden toen zij door de politie gezocht werden voor de schietpartij.

Op 21 oktober zal de rechter uitspraak doen.