Gemeente Valkenburg aan de Geul

Nieuwe groenstructuur in centrum Valkenburg

Herplant 88 bomen ten behoeve realisatie groenstructuur centrum Valkenburg aan de Geul

In het kader van het centrumplan Hart voor Valkenburg en de herinrichting van het historisch centrum wordt gewerkt met een volledig nieuwe groenstructuur. Een groenstructuur die past bij een modern winkelhart in de omgeving Louis van der Maesenstraat en het Dr. Erensplein. Daarnaast wordt in het historisch centrum gestreefd naar een groenstructuur die het historische karakter en beleving van het centrum benadrukt en herkenbaar maakt.

Zo voorzien de huidige herinrichtingsplannen in het versterken van de bomenstructuur in de Lindenlaan. De beleving van de oude stadsmuur wordt weer herkenbaar gemaakt door het groene lint van leibomen vanaf het Walramplein via de Bogaardlaan en de Pelerinstraat door te trekken tot aan Kasteel Den Halder. In het nieuwe winkelhart wordt de Louis van der Maesenstraat ingericht als een exclusieve allee van zomer en winter groenblijvende Magnoliaâs die passen bij de toekomstige allure van deze winkelstraat.

Oude en voor het centrum karakteristieke bomen zoals de Rode beuk op het Th. Dorrenplein en een karakteristieke boom naast de oude kerk aan de Pelerinstraat blijven behouden. De kwaliteit van deze bomen wordt zelfs geaccentueerd door een speciaal hiervoor ontworpen zitgelegenheid.
Bomen die op hun huidige standplaats overlast veroorzaken, ziek zijn, of door hun kroonvorm geen toegevoegde waarde voor hun omgeving hebben, worden verwijderd en vervangen door nieuwe, beter passende bomen. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de realisatie van geschikte groeiplaatsen waarin bomen tot volle wasdom kunnen komen, zonder overlast voor hun omgeving te veroorzaken. Opdrukkende bestrating hoort dan bijvoorbeeld tot het verleden.

De nieuwe groenstructuur vormt hiermee een wezenlijk en in het oog springend onderdeel van de herinrichtingsplannen voor centrum Valkenburg.

Voorbereidende procedure
In voorbereiding op de herinrichting van het historisch centrum én het centrumplan Hart voor Valkenburg is een aanvraag omgevingsvergunning voor het kappen van bomen in centrum Valkenburg (kapvergunning) ingediend. De aanvraag heeft uitsluitend betrekking op bomen die gekapt worden ten behoeve van de herinrichting van de openbare ruimte en voorziet in het kappen van 75 bomen en het herplanten van 88 bomen.

Het gaat daarbij om de volgende locaties en aantallen bomen: Straat Kap Herbeplanting Pelerinstraat 7 st. 7 st.
De Guascostraat 1 st. 0 st.
Bogaardlaan n.v.t. 22 st.
Lindenlaan 5 st. 13 st.
Poststraat 8 st. 4 st.
L. v/d Maesenstraat 13 st. 23 st.
Dr. Erensstraat 10 st. 7 st.
Th. Dorrenplein 10 st. 0 st.
Gosewijnstraat 2 st. 0 st.
Sint Pieterstraat 9 st. 4 st.
Berkelstraat 9 st. 6 st.
Avondpoelstraat 1 st. 0 st.
J. Deckerstraat n.v.t. 2 st.

Op dit moment is er sprake van een vergunningsaanvraag. Er is dus nog geen vergunning verleend. Na behandeling van de aanvraag in het college van B&W wordt âuitgaande van een positief besluit- de vergunning gepubliceerd in Heuvelland Aktueel. Op dat moment start de termijn voor beroep en bezwaar en zijn alle stukken in te zien.

Herbeplanting 88 bomen
In de procedure is de vergunningverlener bevoegd een herplantverplichting op te leggen. Daarnaast kan de aanvrager van de kapvergunning ook zelf een voorstel tot herbeplanting indienen. Omdat in dit geval de gemeente zowel aanvrager alsook vergunningverlener is, wordt bij de aanvraag kapvergunning eveneens een herbeplantingsvoorstel ingediend. Dit herbeplantingsvoorstel maakt integraal onderdeel uit van de kapvergunning. Het herbeplantingsvoorstel voorziet in het planten van in totaal 88 kwalitatief hoogwaardige bomen. Het voorstel sluit aan bij het versterken van de kwalitatieve uitstraling van de nieuwe inrichting van het centrum. De bomen leveren qua kroonomvang en uitstraling direct een bijdrage laan de vergroening van het centrum. De bomen die herplant worden hebben een stamomvang van minimaal 40 centimeter.

Kappen of verplanten?
Met het oog op de aanstaande herinrichting van het centrum zijn in mei 2010 de bomen in de Louis van der Maesenstraat, de Dr. Erensstraat, Sint Pieterstraat en de Oosterweg onderzocht op verplantbaarheid. Het onderzoek, dat verricht is door een gespecialiseerd adviesbureau (Nationale Bomenbank BV), richtte zich op de vraag welke bomen voor hergebruik in aanmerking komen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de bomen in de Poststraat en de Dr. Erensstraat niet verplantbaar zijn. Enkele jongere bomen in de Louis van der Maesenstraat en de Sint Pieterstraat bleken wel verplantbaar. De kwaliteit van deze nog relatief jonge bomen is echter dermate beperkt, dat de kosten voor verplanting niet opwegen tegen de aanschaf van een nieuwe boom met enige omvang van betekenis. Er is daarom voor gekozen geen bomen te verplanten maar voor nieuwe bomen aan te planten. Overigens is voor het Berkelplein reeds een onherroepelijke kapvergunning verleend ten behoeve van de realisatie van het tijdelijk winkelcentrum.