CDA


Geen Europees verbod schaliegas
donderdag 6 oktober 2011
De Europese Commissie wil geen verbod op de winning van schaliegas. Dit maakte de Europese Commissie bekend in het Europees Parlement.

CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (energiebeleid): "Ik steun deze beslissing. Schaliegas biedt veel kansen, maar er bestaan ook risico's. In plaats van drastische maatregelen, zoals Frankrijk, dat gisteren een verbod op boringen afkondigde, kiest de Commissie voor een gedegen en onafhankelijke benadering. Eerst onderzoeken, dan pas beoordelen. Precies zoals ik de Commissaris ook heb gevraagd. Schaliegas in Europa is belangrijk, met name voor landen als Polen die hun leveringszekerheid willen vergroten."

De Europese Commissie zal de eerstkomende maanden verder onderzoek doen naar de verschillende risico's die bij boringen in verschillende steenlagen kunnen ontstaan. Ook kijkt men of het regelgevende kader aanpassingen behoeft.

Van Nistelrooij voegt eraan toe dat er naast tegenstanders ook genoeg voorstanders in het Europees Parlement te vinden zijn: "Schaliegas draagt bij aan leveringszekerheid, is schoner dan steenkool en zorgt ervoor dat onze energierekeningen niet nog sterker stijgen." Diverse schattingen laten zien dat de Nederlandse gasvoorraad met zo'n 40% kan stijgen als het schaliegas ook daadwerkelijk wordt gewonnen. Dat staat gelijk aan tien jaar Nederlands gasverbruik."