D66

donderdag 6 oktober 2011

EU-buitenlanddienst moet godsdienstvrijheid en secularisme uitdragen

SP en D66 in het Europees Parlement willen dat de EU-buitenlanddienst regels maakt voor de bescherming van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en het bevorderen van de scheiding van kerk en staat in andere landen.

Zo moet de Europese diplomatieke dienst, de medewerkers op ambassades, optreden tegen discriminerende wetten in het buitenland. Ook willen de twee partijen dat de Hoge Vertegenwoordiger voor het EU-buitenlandbeleid, Catherine Ashton, hierover jaarlijks verslag uitbrengt. Dat is de uitkomst van een debat in het Europees Parlement donderdag, georganiseerd door de twee partijen, waar diplomaten en hoge adviseurs van de VS, de VN en de EU aan deelnamen.

SP-Europarlementariër Dennis de Jong: "Samen met een alliantie van Europarlementariërs uit alle politieke groepen dring ik al sinds de oprichting van de EU-buitenlanddienst aan op een centrale plaats van de bescherming van godsdienstvrijheid in het Europese buitenlandse beleid. De discussie vandaag laat zien dat alle godsdiensten en levensbeschouwingen, ook niet-religieuze, bescherming verdienen."

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, voorzitter van het Europees Platform voor Secularisme in de Politiek: "De EU moet nu werk maken van het beschermen van religieuze minderheden tegen geweld en vervolging. Ook moet de EU in haar buitenlandbeleid seculiere democratische waarden promoten als de beste bescherming voor de vrijheid van religie en levensovertuiging, inclusief niet-religieuze levensovertuigingen. Dit is nu extra belangrijk tegen de achtergrond van de Arabische Lente."

In landen met een staatsgodsdienst zijn er grote problemen. Er zijn verboden op uittreding uit een geloof en afvalligen worden gewelddadig vervolgd. Ook worden religieuze minderheden vaak opgepakt, omdat ze een andere dan de staatsgodsdienst aanhangen. Volgens Heiner Bielefeldt, de Speciaal Rapporteur van de VN op dit gebied, is een actieve en respectvolle vorm van secularisme dan ook de beste waarborg voor bescherming van de godsdienstvrijheid.

De Europese diplomatieke dienst heeft volgens SP en D66 concrete richtlijnen nodig, om in het buitenland godsdienstvrijheid als grondrecht actief uit te dragen. Een praktische uitwerking heeft de voorkeur boven vage doelen. Anderzijds mag de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing andere fundamentele vrijheden, zoals die van vrouwen en homo's en de vrijheid van meningsuiting, niet in gevaar brengen.

Maciej Popowski, Plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de EU-buitenlanddienst, onderstreepte dat Ashton het onderwerp hoog op de agenda heeft staan. "Het grondwerk wordt reeds verricht, maar een mentaliteitsverandering kan lang duren."