CDA


Naar een speciaal strafrecht voor jongvolwassenen donderdag 6 oktober 2011

In de wetenschap wordt geruime tijd gepleit voor een speciaal strafrecht voor adolescenten. Voortschrijdend wetenschappelijk inzicht wijst er namelijk op dat de rijping van het menselijk brein veelal pas rond het drieëntwintigste levensjaar voltooid is. Ook de impulscontrole is pas rond die leeftijd op orde en inmiddels is bekend dat daardoor grensoverschrijdend gedrag bij jongeren relatief veel voorkomt. Alleen straffen heeft voor deze doelgroep onvoldoende effect. Pedagogische interventies zijn ook van belang.

Deze notie heeft het CDA er, bij de coalitieonderhandelingen, toe gebracht, en met succes, te pleiten voor de invoering van een speciaal adolescentenstrafrecht. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft, ter uitvoering van het coalitieakkoord, hierover een zogenaamde âHoofdlijnenbriefâ naar de Kamer gezonden die deze week in een AO is besproken.

Namens de CDA-fractie voerde Madeleine van Toorenburg het woord. Zij reageerde positief op de inzet van het Kabinet: âWij lezen dat het adolescentenstrafrecht voorziet in een compleet sanctiepakket voor jongvolwassenen tot 23 jaar. Dat is de grote winst van deze brief. Hier ging het de CDA-fractie om.â In de toekomst kunnen daardoor kwetsbare jongvolwassenen tot 23 jaar volgens het jeugdstrafrecht worden berecht, terwijl het mogelijk blijft om voor een geharde 16-plusser bij uitzondering, het volwassenstrafrecht in te zetten. De strafmaat gaat omhoog, maar dat acht Van Toorenburg passend nu ook de âoudere jongereâ straks een jeugdstraf kunnen krijgen.

Van Toorenburg wees er wel fijntjes op dat de Staatssecretaris de strafrechtelijke kant van het aankomende adolescentenstrafrecht beter had uitgewerkt dan de pedagogische kant. In het debat heeft zij daarom CDA-accenten gezet. Zij pleitte voor betere screening en diagnose van jongeren. âZonder goede diagnose krijgen we ook geen inzicht in welke behandeling/begeleiding nodig is om het criminele gedrag te kunnen stoppen. Het is van belang dat er een âfotoâ wordt gemaakt van de situatie waarin een jongvolwassene zich bevind.â Daarnaast pleitte van Toorenburg ervoor om jongvolwassenen in beginsel te laten vervolgen door jeugdofficieren en te laten berechten door Kinderrechters. âWij hechten hieraan omdat alleen deze de expertise hebben van het, toch al zo complexe, jeugdveld. Zij kunnen de rapportage ook duiden en dat is noodzakelijk om de juiste interventie te kunnen bepalen.â De CDA-woordvoerder ging er daarnaast vanuit dat de uitvoering van de detentie zou plaatsvinden in een Justitiële Jeugdinrichting.

Vanzelfsprekend was Van Toorenburg lovend over de uitgesproken wens van het Kabinet om te komen tot meer systeemgerichte interventies. âHet gezinssysteem moet immers vaak ook âheropgevoedâ worden om structurele verbeteringen in het gedrag te bereiken. Ook op langere termijn.â