Vrije Universiteit Amsterdam

Gedeelde zorg. De rol van de Nederlandse Hervormde Kerk / Protestantse Kerk in Nederland bij de bestrijding van armoede in relatie tot de overheidstaak


* Startdatum: 06-10-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Gedeelde zorg. De rol van de Nederlandse Hervormde Kerk / Protestantse Kerk in Nederland bij de bestrijding van armoede in relatie tot de overheidstaak


* Spreker: dr. W.A. Sinninghe Damsté


* Promotor: prof.dr. M.E. Brinkman


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Het overheidsbeleid is steeds gericht geweest op de bescherming van de allerzwaksten en voldoet daarmee aan haar (grond)wettelijke verplichting. Het ondersteunen van deze groep door de kerken is echter niet te onderschatten. De overheidstaak eindigt daar waar de socialezekerheidswetten die tot taak hebben armoede uit te bannen, naar behoren functioneren. De taak van de kerk begint daar waar er desondanks toch nog `behoeftigen' overblijven. De juridische en financiële aspecten van diaconaal werk (de hulp die de gemeente geeft aan de mens, de samenleving en de schepping in noden waarin zij verkeren. Wij doen dit in opdracht van onze Heer en Heiland Jezus Christus) zijn zo complex geworden dat een kleine plaatselijke diaconie deze taak onmogelijk meer alleen kan verrichten. De afbrokkeling van het organisatorisch kader en de financiële middelen dwingen tot samenwerking en efficiënter gebruik van kapitaal. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Willem Sinninghe Damsté. In een tijd van een terugtredende overheid met een groot beroep op de civil society is dit onderwerp van groot belang. Onder meer bij de vormgeving van het gemeentelijke sociaal beleid kan zijn studie van pas komen.

Sinninghe Damsté beantwoordt in zijn proefschrift twee vragen: heeft de overheid een beleid gevoerd dat aansluit bij haar (grond)wettelijke taak tot bescherming van de economisch allerzwaksten in de samenleving? En hoe is de afbakening van het diaconaal werk wat betreft de bescherming van de economisch allerzwaksten in de samenleving ten opzichte van deze (grond)wettelijke overheidstaak? Daarbij ligt de focus op het diaconaal werk van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) als opvolger van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Sinninghe Damsté beantwoordt de vragen vanuit verschillende perspectieven. Eerst vanuit historisch perspectief. Hij beschrijft de ontwikkeling van het diaconale werk en de verhouding tussen kerk en staat op dat gebied vanaf het ontstaan van de Republiek tot de invoering van de bijstandswetgeving op 1 januari 1965. Vervolgens beschrijft hij het juridisch perspectief, waarbij hij de regelgeving op verschillende niveaus (nationaal en internationaal) behandelt vanaf de invoering van de bijstandswetgeving tot heden en het politiek - beleidsmatig perspectief en het gevoerde overheidsbeleid. Tenslotte brengt Sinninghe Damsté het diaconale en het bijbels perspectief ter sprake. Hij hield voor zijn onderzoek interviews met personen uit de landelijk een plaatselijke politiek en van landelijke en lokale kerkelijke organisaties, bestudeerde een aantal preken en gaf een beschrijving van de werkwijze van een aantal grote diaconieën.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam