Vrije Universiteit Amsterdam

Lustrumconferentie Veilig genoeg?!


* Startdatum: 06-10-2011


* Tijd: 09.00-13.00


* Locatie: Boekmanzaal, stadhuis Amsterdam, Amstel 1


* Titel: Lustrumconferentie Veilig genoeg?!


* Contactgegevensveiligheidenburgerschap.fsw@vu.nl


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Congres / Symposium

Veilig, veilig, veilig. Veilig is een sleutelwoord van de moderne samenleving. We maken ons druk over veelplegers, zijn bezorgd over overlast, ergeren ons aan hufterig gedrag. Dat en nog veel meer komt samen in het begrip veiligheid; ook de Wallen, verkeersproblemen, mogelijke aanslagen, voetbalgeweld, spanningen in buurten. Ga zo maar door. Veiligheid zit overal! Er gaat in de stad dus veel aandacht uit naar veiligheidsbeleid. We hebben politie, justitie, en veel inspanningen in de stadsdelen, via de veiligheidshuizen en vanuit gemeentelijke diensten. Is het ooit genoeg? Of vergeten we misschien wat?

Tijden veranderen immers. Big society, arrangementen, eigen verantwoordelijkheid en sociale veerkracht zijn de begrippen van vandaag. We leven in een netwerksamenleving met alle voor- en nadelen van dien. Hoe staat deze ervoor, wat vraagt die van professionals, en wat betekent dat voor burgers? Veiligheid raakt burgers! Maar wat doen burgers met veiligheid? Een vitale stad is meer dan veilig. Veiligheid is een conditie voor samenleven. Maar dan gaat het ook over zekerheid, vertrouwen, geborgenheid, betrokkenheid en zelfredzaamheid. Hoe staat de stad er dan voor? De combinatie `veiligheid en burgerschap' is actueler dan ooit.

Ruim vijf jaar geleden vestigden politie, gemeente en de VU de Frans Denkers leerstoel Veiligheid & burgerschap. Het werd een heel onderzoeksprogramma naar de manier waarop veiligheid in de stad is georganiseerd en hoe veiligheid wordt beleefd door bewoners. Op weg naar de toekomst organiseert de leerstoelgroep een conferentie om zijn resultaten te laten zien en nieuwe ontwikkelingen te verkennen. Dat wil zij doen met alle mogelijke betrokkenen. Maar wel met duidelijke vraag: wat maakt Amsterdam een fijne(re) stad om in te wonen?

Op de conferentie geven wethouder Lodewijk Asscher en korpschef Bernard Welten hun visie op het thema. Vervolgens zal hoogleraar Veiligheid & burgerschap Hans Boutellier - op basis van het onderzoeksprogramma - ingaan op de sociale ordening van de moderne stad, waarin veiligheid zo een cruciale rol is gaan spelen. In zes workshops zal worden ingezoomd op een aantal actuele onderwerpen: slagvaardig netwerken voor veiligheid en leefbaarheid; de organisatie van handhaving en toezicht; de rol van de buurtregie van de politie; het betrekken van actieve burgers en zelforganisaties; het doorbreken van spanningen in buurten; veilig jong zijn. Aan de deelnemers wordt gevraagd na afloop enkele boodschappen voor de toekomst mee te geven aan elkaar, aan de leerstoelgroep en aan de stad.

Leren van elkaar en dan verder, dat is de doelstelling van de conferentie.

Lees verder op de website van FSW

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam