Sociaal-Economische Raad

6 oktober 2011
Duurzame groei en werkgelegenheid is alleen door Europese samenwerking veilig te stellen. Dat kan niet zonder verbeterde concurrentiekracht en versterkt innovatievermogen van alle landen van Europa. Daarom ondersteunen de voorzitters van de centrale organisaties van werkgevers en werknemers, samen met de voorzitter van de SER, het beleid om de zwakke Europese landen - onder strenge voorwaarden - te helpen er weer bovenop te komen. Als één blok staat de eurozone er in financieel opzicht beter voor dan de VS. Dat schrijven zij in een gezamenlijke brief aan het kabinet.

De voorzitters maken zich grote zorgen over het gebrek aan eensgezindheid en alert optreden in de Europese politiek, juist nu het zo gewenst is om de rijen te sluiten. De tijd werkt niet in ons voordeel. Doortastende Europese besluitvorming kan niet langer op zich laten wachten. Medio deze maand moeten er in Brussel besluiten worden genomen om uit de crisis te komen. Dat zal voor veel opluchting zorgen. De voorzitters spreken steun uit aan het kabinet om dit te bereiken.

Europa moet economisch sterk én sociaal zijn: om de uitdagingen van de snel veranderende wereldeconomie aan te kunnen en om haar inwoners te beschermen tegen grillen van de internationale kapitaalmarkten. De sociale dimensie van Europa moet en kan simultaan met de economische dimensie worden versterkt. Versterking van de concurrentiekracht zal gepaard moeten gaan met blijvend evenwichtige sociale grond- en werknemersrechten.