Gemeente Eijsden-Margraten

Meer nieuwsberichten

Basisschool de Cramignon wint Jeugdliteratuurwedstrijd

Op woensdag 5 oktober vond de prijsuitreiking van de Limburgse Jeugdliteratuurwedstrijd `Maak van je schrijver een Superheld' plaats in het theater van de winnende basisschool de Cramignon in Eijsden. Groep 7b van deze school ging de uitdaging aan en maakte van kinderboekenschrijver Erik van Os de beste superheld. De prijs bestond uit een bijzonder bezoek van Erik van Os zelf, die de Kinderboekenweek hoogstpersoonlijk opende met een optreden voor de hele school en een exclusieve meet & greet voor groep 7b. Ook wethouder van onderwijs en cultuur Jo Bisscheroux van gemeente Eijsden-Margraten was bij deze feestelijke aftrap van de Kinderboekenweek aanwezig.

Limburgse Jeugdliteratuurwedstrijd
In een tijd waarin kinderen doorgaans vaker met hun neus voor een beeldscherm zitten dan met hun neus in een boek, zijn kinderboekenschrijvers nog maar zelden échte helden. Stichting Leesbevordering Zwaan Kleef Aan probeerde daar verandering in te brengen door 160 Limburgse basisscholen uit te dagen om mee te doen aan de Limburgse Jeugdliteratuurwedstrijd `Maak van je schrijver een Superheld'. De wedstrijd haakte in op het Superhelden-thema van de Kinderboekenweek.

Uit alle basisscholen in de regio's Maastricht-Heuvelland en Westelijke Mijnstreek zijn dit voorjaar zes scholen geloot die de strijd vervolgens met elkaar aanbonden. Elke school kreeg een aantal maanden de tijd om van één van de zes geselecteerde schrijvers een superheld te maken. Dat deden ze op de eerste plaats door elk een pagina in de Boekenwurmbode te maken over hun schrijver. Daarnaast maakte elke school samen met L1 een clipje waarin de schrijver als `held' centraal staat.

De Boekenwurmbode werd vorige week op 160 Limburgse basisscholen verspreid, in een oplage van 37.000 stuks. De clipjes van de zes scholen werden vorige week uitgezonden door L1, tijdens het programma Goeiemiddag Limburg. In datzelfde programma werd op 4 oktober bekend gemaakt dat basisschool de Cramignon uit Eijsden beide opdrachten als beste uitvoerde, en daarmee van hun schrijver Erik van Os de grootste Superheld wist te maken.

Zwaan Kleef Aan
Stichting Leesbevordering Zwaan Kleef Aan zet zich al 16 jaar in om het leesplezier bij Limburgse kinderen structureel te bevorderen. Zwaan Kleef Aan ziet lezen als `de basis van alles'. Lezen is nodig om een volwaardige studie te kunnen volgen en een rijpere, breder georiënteerde mens te worden. De motor achter Stichting Zwaan Kleef Aan is Expertisecentrum Leesbevordering De Boekenwurm Maastricht.

De Cramignon
Basisschool de Cramignon besteedt veel aandacht aan leesonderwijs. Zo wordt er nauw samengewerkt met de gemeentebibliotheek, die onderdeel uitmaakt van de brede school. Om te onderstrepen dat lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook `leuk' is, organiseert de school regelmatig leesactiviteiten, waaronder een voorleesontbijt, een voorleeswedstrijd en een boekenmarkt. De Kinderboekenweek is op deze school elk jaar een feestweek die bedoeld is om kinderen het plezier van lezen te laten ontdekken. Dit jaar wordt de Kinderboekenweek extra uitbundig gevierd, nu groep 7b de Limburgse Jeugdliteratuurwedstrijd `Maak van je schrijver een Superheld' heeft gewonnen.

De filmpjes van L1 zijn te bekijken op: Film 1 Film 2

Alle tekeningen, gedichten, interviews en foto's werden gebundeld in een mooi heldenboek, dat Erik van Os in de klas in ontvangst nam. Het boek is digitaal te bekijken op www.bsdecramignon.nl

groep 7b met hun eigen superheld; Erik van Os
Foto: Ralph Sluysmans
Tot slot ging groep 7b natuurlijk nog even op de foto met hun eigen superheld