Dienstenbond CNV

Nieuws

5 oktober 2011

Overleg cao TG voortgezet

CNV Dienstenbond vroeg zich ruim een week geleden nog af of de werkgevers in de technische groothandels (WTG) nog wel een cao wilden. De WTG lijkt nu te begrijpen dat zij alleen een cao kunnen afsluiten met vakbonden als er ook ruimte is voor onze inhoudelijke voorstellen. In het overleg van 29 september hebben wij niet alleen een `NEE' gehoord op onze voorstellen, maar ook geen volmondig `JA'. Zaken zijn wel bespreekbaar en er zit positieve beweging in. Partijen tonen de wil om tot een cao te komen. Die cao is er echter nog niet: heet hangijzer blijft loon en looptijd en daar moet nog een stevige positieve stap gezet worden door de WTG.

De WTG hecht veel belang aan de totstandkoming van een zogenaamd vitaliteitsbeleid. Werknemers moeten gezond de eindstreep halen en daarbij ondersteund worden. Prima plan, alleen wil de WTG met ingang van 1 januari 2014 dan ook de seniorendagen uit de cao schrappen, zodat iedereen geboren na 1 januari 1964 geen aanspraak op deze dagen meer kan maken. Dat klinkt minder goed. Voor CNV Dienstenbond geldt dat vitaliteit van groot belang is. Wij noemen dat duurzame inzetbaarheid: ervoor zorgen dat medewerkers gezond, met plezier in werk, gemotiveerd en met een goede arbeidsmarktpositie aan de slag kunnen blijven. CNV Dienstenbond heeft veel voorstellen gedaan op dat gebied: investeren in scholing, loopbaan, werkzekerheid, levensfasebeleid, plezier in werk en sociale innovatie. Dus als de WTG over vitaliteitsbeleid wil praten is dat goed, maar dan moeten wat ons betreft ook al onze voorstellen daarin betrokken worden. Niet omdat er in de branche helemaal niets op deze gebieden gebeurt, maar wel om ervoor te zorgen dat wat er gebeurt voor alle werknemers in de branche geldt. Want niet overal zijn zaken goed geregeld.

Beweging
Verder lijkt de WTG bereid om iets aan de jeugdlonen te doen en daarmee de beloning voor jongeren meer dan nu te baseren op ervaring. Wij willen daar graag een stap in maken en gaan ons voorstel op dit gebied concretiseren. Verder zal CNV Jongeren bij de WTG worden uitgenodigd om voorlichting te geven over het in dienst nemen van Wajongeren, om zo de koudwatervrees die er leeft bij de werkgevers om deze groep aan een baan te helpen weg te nemen. Op deze punten van CNV Dienstenbond vindt dus wel beweging plaats. Daarnaast had de WTG al toegezegd dat bij de berekening van loondoorbetaling in gevallen van ziekte en arbeidsongeschiktheid vaste toeslagen en ploegentoeslagen moeten worden meegenomen, om zo ongewenste inkomensderving te voorkomen.

De hete hangijzers: loon en looptijd
De loonstijging en de looptijd van de cao zullen in het overleg het hete hangijzer blijven. Uiteindelijk valt of staat de totstandkoming van de cao ook met de afspraken die wij op dit punt gaan maken. Wij hebben daar fors op ingezet. De WTG wil pas later in het overleg meer duidelijkheid geven. Maar de loonstijging zal naar eigen zeggen van de WTG `zeer terughoudend' zijn. En dat belooft dus weinig goeds, zeker omdat de WTG een cao voor 2 jaar wil afspreken. Daar komt bij dat de werkgevers een kostenreductie hebben van 2% doordat de VUT-premie die zij moeten betalen fors minder wordt. Mede daarom ziet CNV Dienstenbond een totale loonruimte van 3% die wij volledig willen benutten. Daar zullen wij ons dus hard voor maken in het overleg.

Pensioen
In de vorige cao was afgesproken dat de mogelijkheden voor een verplicht gestelde collectieve pensioenregeling onderzocht zou worden. De WTG geeft aan dit zo'n regeling niet haalbaar is. CNV Dienstenbond is verrast over deze opstelling en vinden het nog steeds een groot gemis in deze branche dat er werknemers zijn die geen of een onvoldoende pensioenregeling hebben. Wat ons betreft blijft dit dus op de agenda staan.

Vervolg
Er is een nieuw overleg gepland op donderdag 27 oktober. Hopelijk komen we dan verder. De tussentijd gebruiken wij om onze eigen voorstellen verder te concretiseren en invulling te geven.

Contact
Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse. Hij is namens jou de onderhandelaar voor deze cao.

Telefoon: 035-6460580
Email: w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.
Twitter: @WesselBreunesse