Ingezonden persbericht


Persbericht

TexelEnergie en Unilever winnaars Duurzame Toppers 2011

Den Haag, 6 oktober 2011

PM, SC en EnergieGids.nl hebben gisteren de top van de meest succesvolle duurzame projecten en spelers van 2011 gepresenteerd op de Milieubeurs in de Brabanthallen.

TexelEnergie en het Unilever Sustainable Living Plan kwamen als winnaar uit de strijd van de Duurzame Toppers van Sdu uitgevers. Wij Willen Zon van Urgenda en het Lokaal Energiebedrijf Meppel eindigden als respectievelijk tweede en derde. Met de prijs voor de beste duurzame projecten wil Sdu Uitgevers duurzame initiatieven die het verschil maken, in de schijnwerpers zetten.

Zestig nominaties kwamen binnen voor de top. Een deskundige jury, onder leiding van Ed Nijpels, koos de vier winnaars uit twaalf projecten die de voorselectie van de redacties hadden doorstaan.

Dat de bewoners van Texel hun eigen energievoorziening op een duurzame wijze ter hand hebben genomen, prijst de jury. 'Eindelijk is het een keer niet de overheid die het initiatief heeft genomen, maar de eigenwijze Texelaars zelf,' aldus juryvoorzitter Nijpels, die tegenwoordig voorzitter is van NLingenieurs. 'Het is een voorbeeld voor veel andere gemeenschappen dat je succesvol kunt zijn als je gewoon aan de slag gaat.'

Volgens de jury is het Unilever Sustainable Living Plan vanwege de omvang 'niet te vergelijken' met de andere elf nominaties. Het getuigt van durf, aldus Nijpels, dat een multinational wat duurzaamheid betreft op zo'n grote schaal het voortouw neemt, zonder dat overal al een oplossing voor is. Unilever heeft zichzelf ten doel gesteld de milieu-impact van de 400 merken in 180 landen te halveren. Frank Weijers, chairman van Unilever, benadrukte bij de prijsuitreiking dat het niet alleen de omvang is die telt. 'Bij duurzaamheid gaat het vaak om kleine stappen vooruit.'

De voorselectie van de twaalf genomineerde projecten werd eerder bekend gemaakt door een selectiecommissie, bestaande uit de redacties van SC, PM Public Mission en Energiegids.nl, bijgestaan door topambtenaar Roel Bol van het ministerie van EL&I en hoogleraar duurzame transities Jan Rotmans (EUR).

De twaalf geselecteerde projecten waren: Biomassacentrale gemeente Breda, E-laad, Lokaal Duurzaam Energiebedrijf Meppel, Nieuwbouw Hoogeland-Oost Naaldwijk, The Bell, Schoenmakershoek Etten-Leur, TexelEnergie, Unilever Sustainable Living Plan, VoortVarend Besparen, Windpark Noordoostpolder, Wij willen zon, Zonnestroom voor Amsterdamse scholen.

De twaalf toppers worden uitgelicht in het special magazine Duurzame Toppers dat verschijnt bij de drie bladen. Het tijdschrift is op te vragen bij Sdu Uitgevers.

Zie voor meer informatie: http://www.pm.nl/duurzametoppers

==================================
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht