Stichting FOM 6 september 2011

LNVH-jubileumprijs naar Nynke Dekker

FOM-werkgroepleider prof.dr. Nynke Dekker kreeg gisteren de LNVH-jubileumprijs toegekend. Vier jonge excellente vrouwelijke wetenschappers ontvangen de prijs van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren ter gelegenheid van zijn 10-jarig jubileum. De prijs - een geldbedrag van 5.000 euro en een oorkonde - zal worden uitgereikt tijdens de LNVH-jubileumviering op 6 oktober 2011 in het Centraal Museum in Utrecht.
Prof.dr. Nynke Dekker
vergroten Prof.dr. Nynke Dekker

De Delftse hoogleraar biofysica Nynke Dekker (1971) is een van Nederlands meest toonaangevende onderzoekers op het snijvlak van de fysica, biologie en nanoscience. Haar onderzoek naar de interactie tussen DNA- en RNA-eiwitten ligt aan de basis van toekomstige medische toepassingen. Recentelijk ontwikkelde haar groep een magnetisch pincet waarmee een nieuwe generatie metingen aan de werking van eiwitmotoren mogelijk wordt. Zowel binnen de TU Delft als daarbuiten speelt Nynke Dekker een voorbeeldrol als organisator en boegbeeld van de wetenschap. Vanaf 1 januari zal zij het eerste vrouwelijke lid zijn van het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM. Zij ontving eerder al een Vidi en Vici van NWO.

LNVH-jubileumprijs
Met de LNVH-jubileumprijs vraagt het LNVH extra aandacht voor de schat aan vrouwelijk wetenschapstalent in Nederland. LNVH-voorzitter Els Goulmy: "Het is toch de normaalste zaak dat ook vrouwelijk talent wordt gespot en optimaal wordt benut en ondersteund?" De vier vrouwen die nu de LNVH-jubileumprijs ontvangen, hebben elk op jonge leeftijd een indrukwekkende staat van dienst. Meer informatie is te vinden in het NWO-persbericht.